17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСтратегията за Дунавския регион е важен движещ фактор за развитието на икономиката

Стратегията за Дунавския регион е важен движещ фактор за развитието на икономиката

-- Реклама --

Елица Ценова: Г-н Йотов, Русе е може най-добре познатият български град в Австрия и връзките между  Вашия град и австрийската столица имат вече дълга традиция.  С какви очаквания дойдохте на този Бизнес форум във Виена?

Божидар Йотов: Разбира се, Русе е силно свързан с европейската и в частност с австрийската култура и история и това се усеща по улиците на града и до днес. Най-малкото, което може да се забележи е влиянието на виенския сецесион в старата архитектура на Русе. Ние имаме изгардени връзки не само с Виена, но и с Линц и дори правим стъпки за побратимяване с този австрийски град.


Приветствам този форум и се надявам по-често да се организират такива събития, които дават възможност за осъществяване на връзки и развитие на вече съществуващите контакти. Има още много дейности, които тепърва предстоят да се случат между България и Австрия и в частност между Русе и Виена, Линц, а защо не и други градове. И моите очаквания са, че на този форум ще поставим началото на много хубави и успешни съвместни проекти.

Елица Ценова: Какво може да предложи русенският регион на австрийския бизнес като възможности за инвестиции?

Божидар Йотов: В презентацията си пред Форума се постарах да представя нещата, които най-динамично се развиват и изменят. В областта на транспорта посочих, че пътническото пристанище на Русе, което е лицето ни към река Дунав, а защо не и към Европа, вече е общинска собственост и това ни дава възможност за развитието на много проекти, свързани с общината. Надявам се, че и австрийски фирми ще участват в разработката на пътническото пристанище  било под формата на концесия или под друга форма на публично-частно партньорство. Друг проект, който ще позволи развитието на бизнес връзките ни с Австрия е русенското летище, на което много се залага през последните години. Русе е само на 65 км. от 4- милионен Букурещ и тъй като тамошните летища са недостатъчни да поемат трафика, погледите са насочени към нашия град. Не случайно споменах, че сме пред завършване на концесия за общинския транспорт в Русе, тъй като към нея имаше проявен интерес и от австрийски фирми. В индустриалния парк все още има около 20 декара свободна площ на атрактивни места и считам, че те нямат да останат настрана от интереса на австрийския бизнес. Както вече казах, подобни срещи са изключително ползотворни и затова замисляме и Русе да бъде домакин на подобно събитие.

Елица Ценова: Колко и какви фирми дойдоха от Русе във Виена?

Божидар Йотов: Дойдоха доста фирми, някои от които вече имат изградени контакти в Австрия. За съжаление, текстилният бранш, който е така добре развит в Русе, няма свои представители тук. Не дойдоха и представители на химическата индустрия, а знаете, че трите най-големи химически комбината в България са именно в нашия регион. Аз съм сигурен, че българо-австрийските взаимоотношения няма да останат на това ниво и ще продължат да се развиват в положителна насока.

Елица Ценова: Преполагам, че използвате подобни посещения, за да обмените и положителен управленски опит?

Божидар Йотов: Разбира се. Няма смисъл да откриваме тепърва колелото, а трябва да се поучим от опита на тези, които вече са постигнали нещо. А в това отношение Виена е прекрасно място за черпене на  идеи. Моето първо посещение тук бе по покана на кмета на Виена г-н Хойпъл. Много неща, които са ми направили впечатление тук съм си поставил за цел едно по едно да ги осъществя в Русе. Е, бюджетът на Виена, която като община няма и 2 милиона души, е 2 милиарда евро. Това е ресурс, който позволява да се работи със замах. Ние и не можем да си помислим за това, но пък това не означава, че не трябва да се стремим към по-добро. Напротив. Търсим всички възможни начини за самофинансиране, работим по много европейски проекти. Хубаво е, че можем да си сътрудничим именно с Австрия и тези проекти да станат реалност.

Елица Ценова: В тази връзка искам да Ви попитам и за Стратегията за развитието на Дунавския регион. Какво очаквате от нея?

Божидар Йотов: Дунавската стратегия е стратегия на Европейския съюз, но тя е от огромно значение за всички държави, чиято територия се намира в региона на река Дунав. Не случайно Русе бе избран за център на Дунавската стратегия и през месец май бяхме домакин на международна конференция, насочена към оформянето на плановете на стратегията на ЕС за Дунавския регион. На тази конференция присъства и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан и аз мисля, че неговото посещение в Русе беше знаково. Оттук-нататък от нас се очаква да работим много сериозно, така, както виждам, че се работи в Австрия. Стратегията за Дунавския регион е важен движещ фактор за развитието на икономиката и ние възлагаме големи надежди на нея.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации