6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСемейните помощи в Австрия

Семейните помощи в Австрия

-- Реклама --

Сп. „Българите в Австрия“, брой 22, стр. 20, рубрика „Закони“

Tекст: Адвокат Борис Методиев
Тел.: 0043 (0) 650-968-5-948
E-мail: boris@metodiev.at

Семейна помощ в Австрия може да се получи независимо от гражданството, правото на работа или размерa на дохода

Семейната помощ (СП) е достъпна за всички правомерно установени в Австрия родители, вкл. европейски граждани и чужденци. СП е предпоставка за получаването и на помощи за отглеждане на малки деца до тригодишна възраст. Настоящото изложение представя в най-кратък вид стандартния случай на СП.

В голяма част от случаите специалното разглеждане на конкретната ситуация, вкл. при вече започнато изплащане на СП, може да доведе до допълнителни плащания за семейството.

Предпоставки и компетентен орган за СП

Право на СП имат родители (по принцип майката):

  • чийто център на жизнени интереси се намира в Австрия (за европейски граждани е необходима специална регистрация на пребиваването) и
  • чиито деца (вкл. осиновени и т.н.) живеят с тях в едно домакинство или за които се плаща издръжка (ако не живеят в същото домакинство).

Искане за получаване на СП може да се предяви по всяко време от родителите пред данъчната служба по постоянно местожителство.

Размер и продължителност на СП

Размерът на СП се определя от възрастта на децата, както следва:

  • от раждането – 105,50 €;
  • от 3 г. – 112,75 €;
  • от 10 г. – 131,00 €;
  • от 19 г. – 152,75 €.

Автоматично заедно със СП (без изрично искане) месечно на родителите допълнително се изплаща т.нар. детски негативен данък (ДНД) в размер на 58,50 € за всяко дете (СП 105,50 € + ДНД 58,50 € = 164,00 € и т.н.). От второто дете общата сума на СП се увеличава допълнително с 12,75 €; от третото с 47,75 €; от четвъртото с 97,75 €, а за всяко следващо дете – с 50,00 €. През месец септември СП се изплаща двойно (т.е. има тринайсет плащания на СП за една година).

За третото и всяко следващо дете може да се търси със специално допълнително искане т.нар. допълнително плащане за многодетство от 36,50 € месечно. За дете със значителни увреждания (мин. 50 %) може със специално допълнително искане да се потърси т.нар. повишена СП от 138,50 € месечно. СП се губи, когато пълнолетното дете има собствен годишен доход, по-голям от 9000 €.

По принцип СП може да се получава до навършване на 26-годишна възраст. След пълнолетие (18 г.) предпоставка за получаване на СП е професионалното обучение, вкл. следването в университет (доказване на годишни изпити от минимум 16 ECTS = 16 европейски кредитотрансферни точки).

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации