15.9 C
Виена
понеделник, 25 септември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВиенаНепознатата Виена: Загадъчните истории на църкви и параклиси - разходка с екскурзовод...

Непознатата Виена: Загадъчните истории на църкви и параклиси – разходка с екскурзовод из стара Виена

-- Реклама --

Сигурно сте забелязали, че красотата на ежедневните неща не е непременно в тяхната изключителност, а в начина, по който ги комбинираме. И колкото повече различни комбинации правим, толкова по-красив и интересен ни изглежда животът. Сега нека пренесем тези размисли към любимата ни Виена, чието историческо, културно и архитектурно разнообразие ни позволява да я откриваме отново и отново като диамант с много фасети. Тук пластовете история са толкова много, че можем да минем по едни и същи улици по няколко пъти и да видим различни неща.

С нашата любима екскурзоводка Диана Пиперова ви каним на разходка, чийто маршрут на пръв поглед изглежда познат, но в действителност предлага съвсем нов поглед към малките улички на стара Виена. Този път нашето пътешествие ще ни срещне с известни и не толкова известни параклиси и църкви, събрали в олтарите и камбанариите си тайни, предания, истории.

Начална точка на нашата разходка ще бъде красавицата на Виена, катедралата „Св. Стефан”, но не тя ще е главен герой, а една изчезнала църква и забравен от столетия параклис.

Оттам ще се отправим към две, разположени една до друга църкви на една и съща народност, но различни като архитектура и история.

После ще се потопим в тишината и спокойствието на идиличен  вътрешен двор. Там очите ни ще се насладят на красотата на бароков параклис.

На мястото, където започва звездната кариера на Моцарт, ще надникнем в малка готическа църква, свързана с историята на кръстоносните походи.

Ще влезем в църква, чийто купол не е купол и въпреки това блясъкът и разкошът ѝ нямат равни.

На следващата ни спирка ще Ви разкажем история за разкаяли се грешници и за брадвата в рамото на Дева Мария на позлатения олтар.

Augustinerkirche, снимка Елена Масларова

На оживен площад ще се озовем пред един друг, паралелен свят, в подземията на който почиват Хабсбургите.

И накрая ще завършим пред църквата, в която се пазят сърцата им.

Звучи интересно, нали? Обещаваме да научите нови факти и да видите непознати детайли в историята и архитектурата на църковните сгради и да погледнете по нов начин на стара Виена. В края на разходката ще имате нова великолепна картина на историята на австрийската столица и нейните жители, обрисувана чрез тайните и загадките, скрити в забележителни и не толкова известни църкви и параклиси.

С екскурзоводката Диана Пиперова ви очакваме в събота, 7 октомври, в 11.00 и 14.30 ч.

Загадъчните истории на църкви и параклиси в стара Виена

Ето и аптеката, пред която ще се срещнем

Кога: 7 октомври, събота, от 11.00 и 14.30 ч.

Къде: среща пред аптеката на Щефансплац, точно срещу централния вход на катедралата (Alten Feldapotheke, Stephansplatz 8A)

Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки –2 евро).

За студенти – 12 евро

Предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792  е препоръчително!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации