1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаНепознатата Виена: Скритата история на виенските кафенета - разходка с екскурзовод

Непознатата Виена: Скритата история на виенските кафенета – разходка с екскурзовод

Елате с нас, за да обиколим заедно някои от най-известните кафенета в центъра на Виена и да научим тяхната история

-- Реклама --

Кафето. Дори не си даваме сметка каква неделима част от живота ни е то. Започваме деня си с него, срещаме се с приятели на приказки или го пием насаме с книга, вестник или лаптоп в любимото квартално кафене.

Кафенето като продължение на всекидневната ни стая. Ето това е философията на типичния виенчанин и то не от вчера. Отначало кафенето наистина е било само на виенчанина. За виенчанките е било немислимо да влязат вътре, а и то далеч не е било особено уютно. Докато на един италианец не му хрумнало да сложи столове навън, така вече постепенно и дамите имали достъп до кафето и разхладителните лимонади.

Днес виенските кафенета са неделима част от културата и облика на Виена. С малки или по-просторни салони, с мраморни масички и често поизтъркани дивани, те ревниво пазят тайни за лични драми, истории за възход и падение, за предприемчивост и конкуренция, за политика и дисидентство, за изкуство и литература.

С екскурзоводката Диана Пиперова ви каним да се разходим заедно по централните виенски улици и „да надникнем“ в някои от прочутите кафенета, за да научим техните истории. Ще потърсим отговор и на куп любопитни въпроси.

Кой е Колшицки и каква е легендата за чувалите със странните зърна? Кой е открил наистина първото кафене във Виена, как се нарича виенското кафе във Виена, защо някои кафета имат такива странни имена като „капуцин“ или „фиакър“?  Кое е било кафенето на пишещите братя и има ли го още, кого от тях можем да видим след сто години да седи в любимото си заведение? Коя кафеена династия съществува и днес след повече от сто и петдесет години? Какво трябва задължително да има в едно виенско кафене освен кафето? Кога виенските кафенета официално са признати за световна културна ценност?  В кое кафене има българска връзка? Коя семейна двойка е оставила името си на едно от емблематичните  кафенета на Виена? Демел или Сахер?  Как Адолф Лооз не успял да промени представата на виенчани за уют?

Ако вече усещате дъха на кафе и история и нямате търпение да научите отговорите на тези и още много други въпроси, заповядайте на 10 септември (неделя) от 11.00 и 14.30 ч. на нашата разходка с екскурзоводката Диана Пиперова. Ще започнем тура с кафе „Ландман”, затова и мястото на срещата ни е наблизо – пред Бургтеатър.

Непознатата Виена: Скритата история на виенските кафенета

Място на срещата: Централен вход на Бургтеатър

КОГА: 10 септември, неделя от 11.00 и 14.30 ч.

КЪДЕ: Централен вход на Бургтеатър (Universitätsring 2)

Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки –2 евро).

За студенти – 12 евро

Предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792  е препоръчително!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации