-1.5 C
Виена
четвъртък, 30 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияНа 11.11 в 11.11 часа започва сезонът на карнавала

На 11.11 в 11.11 часа започва сезонът на карнавала

На 11.11 точно в 11:11ч. в цяла Австрия официално се дава стартът на традиционния Фашинг (карнавал). Това е началото и на петия годишен сезон в алпийската страна – сезонът на баловете. Само във Виена се провеждат повече от 450 бала, а организаторите се надяват след двегодишен застой сега отново да има бум в посещаемостта.

-- Реклама --

По традиция на 11.11 в 11:11 ч. централната виенска улица „Грабен“ се превръща в бална зала, в която се танцува най-големият кадрил в света.

Ученици и учители от 30 танцови училища в столицата дават началото на танца, към който могат да се присъединят всички желаещи – стари и млади, професионалисти и аматьори в кадрила.

И така официално с началото на каранавала започва и любимият сезон на виенчани – сезонът на баловете. Освен повод за танци и забавления, те са и сериозен фактор във виенската икономика. Очаква се тази година приходите да достигнат 170 милиона евро.

Защо на 11.11 в 11:11 часа?

Въпреки, че лудите карнавални дни официално започват през ноември, истинските партита се развихрят след 7 януари (деня след празника на Тримата крале), когато официално приключват коледните празници. Има няколко версии са избора на тази дата.  Някои я извеждат от църковния календар и коледните пости. 11 ноември е точно 56 дни преди 7-ми януари, които всъщност се явяват 40 дни за пости плюс съботите и неделите. Други пък обръщат внимание на мистиката на числото 11. То е по-голямо от 10, тоест може да символизира благополучие, но е по-малко от 12 и не е достатъчно силно, за да може да поставя начало на Новото или край на Старото. Освен това 11 се дели само на едно и на себе си, тоест то е особено, лъжливо число, невписващо се в стандартните правила. Но именно тези негови особености го правят подходящо за начало на лудите карнавални дни, в които всичко се обръща – жените могат да режат вратовръзките на мъжете, господарите слугуват на прислугата и всички заедно ядат, пият и се забавляват от сърце. Тези буйни тържества обаче се развихрят между средата на февруари и средата на март като най-популярни са дните преди т.нар. Пепеляна сряда (Aschermittwoch).

Всеки трети виенчанин над 15 години планира да посети бал

Всеки трети виенчанин над 15-годишна възраст планира да посети бал тази година. Така че след двегодишно прекъсване тази година организаторите се надяват да постигнат нов рекорден брой посетители.

Всичко е валс!

Най-популярните балове във Виена

Според скорошно проучване най-популярните балове сред виенчани са Zuckerbäckerball (12 януари 2023 г.), Blumenball (13 януари 2023 г.) и Kaffeesiederball (3 февруари 2023 г.). Вече са известните датите и на други любими събития: 100-ия Jägerball (30 януари 2023 г.), бала на WU (14 януари 2023 г.), 80-ия бал на Виенската филхармония (19 януари 2023 г.), бала на лекарите (28 януари 2023 г.) и бала на Виенската опера на 16 февруари.

Последният пълен сезон с балове през 2019/20 г. генерира приходи от над 150 милиона евро. От лъскавите събития печелят най-вече организаторите, заведенията и доставчиците на храна, като например ресторанти, фризьори, шивачи, таксиметрови компании и не на последно място – танцови школи. Очаква се тазгодишният сезон на баловете да донесе на виенската икономика до 170 милиона евро.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации