6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеОт 2 до 6: Немски за най-малките

От 2 до 6: Немски за най-малките

-- Реклама --

LIMU Academy предлага курсове  по немски език за деца от 2 до 6 години

Цветелина Ортега, Linguamulti, LIMU Academy
Цветелина Ортега е създател на езиковия консултантски център Linguamulti. От октомври започват курсовете по немски за деца в LIMU Academy, снимка Личен архив

От каква възраст децата могат да започнат изучаването на чужд език? Родителите често задават този въпрос, а специалистите неизменно отговарят – колкото е възможно по-рано.

Когато едно семейство живее в чужда държава, то неизбежно се сблъсква и с езиковите предизвикателства – у дома се говори един, а понякога и повече езици, навън – друг. Кой ще бъде водещият език и как малчуганът да усвои езика на обкръжаващата го среда? Често игрите на детската площадка, полудневните посещения в детската градина не са достатъчни, за да се изгради езиково ниво, подходящо за училище.

Усещайки липсата на достатъчен речников запас или неувереността по отношение на езика, много родители търсят да предложат на децата си допълнителни занимания. Точно тук на помощ идва новосъздадената LIMU Academy. Неин основател е езиковият консултант Цветелина Ортега, позната ни от Linguamulti и семинарите за родители, отглеждащи деца в многоезична среда.

Идеята

„Вече четири години обучаваме и съветваме родители от различни държави как да се справят с отглеждането на деца, обкръжени от няколко езика”, казва Цветелина Ортега. На фона на този опит тя вече се чувства готова да направи нова крачка и да предложи езиково обучение по немски език за малчуганите от 2 до 6 години. „След семинарите много родители питат къде децата им биха могли да имат повече контакт с немския език, как да заучат правилно думите и граматиката и да постигнат добро ниво. Идеята за създаване на LIMU Academy се роди съвсем естествено”. Тя споделя още, че родителите са тези, които носят отговорността за езиковото развитие на детето и трябва да го подкрепят и насърчават да усвоява езика на обкръжаващата го среда дори, когато те сами не го говорят.


Ролята на родителите при отглеждане на деца в многоезична среда

Предизвикателството да отглеждаш дете в мултиезична среда


Три възрастови групи, максимум шест деца, веднъж седмично

За да може да се приложи наистина индивидуален подход и обучението да бъде съобразено с възрастовите възможности на децата, в LIMU Academy са създадени три групи – от 2 до 3 годинки, от 4 до 5 и от 5 до 6 като броят на малчуганите няма да надвишава шест. Заниманията ще се провеждат веднъж седмично и ще бъдат водени от квалифициран педагог с богат опит в работата с деца, имащи нужда от развитие на езика. Най-малките палавници ще бъдат придружавани от майките или татковците си, така че ще се чувстват достатъчно комфортно, за да се отпуснат и участват в игрите. Заниманията за по-големите, които са в предучилищна възраст, ще бъдат съобразени с изискванията за записване в училище.

Пея, рисувам, говоря

В основата на прилаганата обучителна методика е залегнало разбирането, че майчиният език на детето трябва да се уважава и всичко, което то учи допълнително се наслагва по естествен и креативен начин. Малчуганите ще рисуват, изрязват, лепят, пеят, танцуват. „Свързването на движението и ритъма с езика помага на децата да учат по-лесно и затвърждава поетата информация, свързвайки двете сфери на мозъка”, казва Цветелина Ортега. Тя допълва, че целенасоченото езиково обучение дава възможност на децата да обогатят езика с речник за много повече ситуации. Специалното внимание от страна на педагога (нещо, което не винаги може да се постигне в детската градина) помага за правилното заучаване на произношението, употребата на думите в точния контекст и правилна граматична конструкция. „Не трябва да забравяме, че разговорният език от ежедневието се различава от чисто книжовния говор, на който се държи в училище. Тази разлика е особено осезаема при писменото изразяване”.

Заниманията в LIMU Academy са подходящи за деца, на които им предстои да постъпят в детска градина, но все още не са имали активен  досег с немския език; деца, които ходят на детска градина, но имат нужда от допълнителна комуникация на немски; деца, на които им предстои да отидат в училище, но познанията им по немски все още не са достатъчни, за да общуват пълноценно и разбират по-сложни и абстрактни обяснения. „Има много и различни ситуации и причини, поради които родителите преценяват, че децата им трябва да получат допълнителна помощ за справяне с новата среда. Всички са добре дошли при нас”, обобщава създателката на детската академия по немски език.

Езикът е не само средство за общуване, той е ключ към цял един нов свят. Колкото по-рано дадем този ключ на децата, толкова повече време и възможности за пътуване из него ще им осигурим.

 

Курсовете в LIMU Academy ще започнат от началото на октомври. Регистрацията за групите за семестъра от 1-ви октомври 2018 до 31 януари 2019 г. вече е отворена, а успелите да се запишат до 19-и септември получават специална отстъпка.

Заниманията ще се провеждат в Therapiezentrum Gersthof, Klostergasse 31-33, 1180 Виена

Родителите, които проявяват интерес, могат да посетят и откритата среща за родители на 18 септември от 18.00 до 19.00 ч. в Therapiezentrum Gersthof. Те могат да зададат своите въпроси на Цветелина Ортега на български, английски, немски и испански език.

За повече информация:

 

Уебсайт: www.limu.academy

Телефон: 0676 9669775

Имейл: academy@linguamulti.at

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации