23.6 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоисторияКнига: „Монсеньор Ронкали и неговата апостолическа мисия в България”

  Книга: „Монсеньор Ронкали и неговата апостолическа мисия в България”

  -- Реклама --

  Кирил Пламен Карталов ще разкаже за работата си по книгата, посветена на италианския папа и дейността му в България

  д-р Кирил Карталов
  д-р Кирил Карталов

  БКИ „Дом Витгенщайн“ ще бъде домакин на представянето на новата книга на италиански език на младия български философ д-р Кирил Пламен Карталов „Монсеньор Ронкали и неговата апостолическа мисия в България”. Изданието представя непознати факти за апостолическата мисия на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали в България (1925-1934) от историко-дипломатическа гледна точка и се основава на продължително и задълбочено изследване на личния архив на Ронкали, съхранен във Ватиканските архиви.

  Кирил Карталов е член на престижния Папски комитет за исторически науки, в който членуват около двайсетина избрани от цял свят учени. Събирането на информация за монсеньор Ронкали, познат като българския папа (папа Йоан XXIII), е отнело около 3 години на младия философ. Той е бил допуснат да чете в секретните архиви на Ватикана, където се пазят пълните записки на Ронкали, в които той говори с много голяма любов за България и 9-те години, в които е бил у нас.

  Монсиньор Ронкали снимка: архив
  Монсиньор Ронкали
  снимка: архив

  Книгата е от две части и в нея има много любопитни подробности за ролята на католическия духовник около сватбата на цар Борис III с Йоана Савойска, както и за кръщението на Мария Луиза Българска. Освен това за първи път са представени подробности около македонския въпрос.

  Предговорът към книгата е на световноизвестния италиански историк Масимо де Леонардис, а издателството е LEV – едно от най-старите и авторитетни в света.

   

   

   

  Кога: 10 февруари (вторник) от 19 часа

  Къде: БКИ“Дом Витгенщайн“

  1030 Виена, Паркгасе 18

  Галерия Партер, зала 1

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации