22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКулата "Уника": Атрактивна и енергийноефективна

Кулата „Уника“: Атрактивна и енергийноефективна

-- Реклама --

Кулата притежава серификат „Зелена сграда“ на Европейския съюз

TowerТочно срещу кино „Урания” на Унтере Донаущрасе 21 се издига една от най-красивите и модерни високи сгради на Виена. Кулата на застрахователна компания „Уника” е сред първите офис постройки, която извисява снага в стария виенски квартал. Е, тя не небостъргач като DC Tower и със своите 75 м. може да мине за дребосък на фона на най-високата сграда в австрийската столица, но пък може да се похвали с редица иновации и модерни технологии, вградени в тялото й. И когато поглеждаме към обляната в светлини мултимедийна фасада през нощта, нека не забравяме, че тя е създадена преди почти десет години.

Пример за енергийна ефективност

Кулата е строена в периода 2001-2004 г. и е пусната официално в експлоатация през есента на 2005 г. Стойността на проекта е 70 млн. евро. Застроената площ от 31 244 кв.м обхваща 22 надземни и пет подземни етажа. На тях са разположени офиси за 1 100 човека. Впечатляващата постройка е нагледен пример за вписване на модерна архитектура в градската среда. Старите офиси на компанията са успешно вградени в новата сграда чрез надстрояване, нова окачена фасада и други преустройства.

Във всеки етап от изграждането на кулата са спазвани принципите за екологичност, енергийна ефективност, икономичност и атрактивност. Така тя се превръща в една от най-икономичните офис сгради в столицата – потребява с до 40% по-малко енергия в сравнение с европейските норми. Този ефект се постига благодарение на мощни и почти безшумни термопомпи, които осигуряват около една трета от топлинната енергия на сградата. Те са напълно безвредни за околната среда и на практика произвеждат 880 кW енергия за отопление и 620 кW за охлаждане. Не случайно през 2007 г. тя е удостоена със сертификат „Зелена сграда” на Европейския съюз.

Tower_tcm189-314172Близо една трета от топлинната енергия се осигурява през дълги 44 км тръби, разположени на 34,5 метра под земята, използвайки нейната топлина. За останалата част топлина се грижат слънчевите панели. През зимните месеци работят подови конвектори в комбинация с топлинен „щит” на студената фасада. Централна вентилационна система се грижи за охлаждането чрез свободно висящ конвекционен таван, който подава към офисите хладен въздух с подходяща влажност. На покрива пък са инсталирани двата охладителя за термопомпата, които осигуряват допълнително охлаждане с обратен поток в случаите, когато е  акумулирано максимално количество енергия.

Двойната стъклената фасада осигурява достатъчно дневно осветление. Все пак за много слънчевите дни допълнително са предвидени щори и слънцезащитни устройства, а за по-мрачните –  равномерно изкуствено осветление, което да гарантира оптимална осветеност на всички работни места. Интелигентното разполагане и използване на слънцезащитните елементи между двата пласта остъкляване, осигурява допълнително светлина и спестява от изкуственото осветление. Този ефект се постига чрез разположените в горната третина на щорите подвижни елементи, които насочват светлината към тавана и позволяват навлизането й навътре в работното пространство.

Светлини в нощта

Големи мигащи билбордове и светещи реклами не са част от характерния за Виена градски облик. Затова и цветната танцуваща фасада на кулата „Уника” се откроява в нощния пейзаж.

Tower Uniqa

Художественият проект “Twist and turns” за видеошоу е на Mader Stublic Wiermann, а светлинният дизайн е дело на студио Licht Kunst Licht. В двупластната фасада на сградата са вградени светодиодни модули като разстоянието между тях съвпада с растера на фасадата. Видеосистемата, разполагаща с висока разделителна спососбност (40 000 пиксела), възпроизвежда 25 кадъра в секунда като светлинният рисунък се променя плавно. По този начин тя сякаш оживява и дава нов артистичен живот на кулата. В съответствие с всички изисквания белгийската фирма Barco е успяла да монтира цялата инсталация само за пет седмици като захранването идва изцяло от покрива без да се допускат никакви кабели по фасадата.

Днес виенчани и гостите на града се радват не просто на медийна фасада с променящи се надписи и образи, но и на цялостна архитектурна творба, използваща светлината, за да създава непрекъснато нова картина. Високата кула на „Уника“ сложи началото на изграждането на поредица модерни сгради в този район на Виена ( хотел „Софител”, сградата на Райфайзен банк). Всички те се отличават със съвременна функционална архитектура и отговорност към околната среда.

_____________

Още по темата:

Виена: Новите стари сгради

Заха Хадид проектира библиотеката на Виенския университет по икономика и бизнес. Българска фирма я облече в стъкло

Виена: Устойчиво развитие и интелигентни решения

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации