6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПредставяне на проекта "Локомат за България" и на книгата "Пътуване" на д-р...

Представяне на проекта „Локомат за България“ и на книгата „Пътуване“ на д-р Анелия Хохвартер

-- Реклама --

Средствата от продажбата на книгите  са предназначени за закупуването на първият робот – ЛАКОМАТ за България

lakomat

Д-р Анелия Хохвартер, която от години живее и работи във Виена, е не само утвърден офталмолог, но и човек, активно ангажиран със социални проекти. Желанието й да помогне на нуждаещите се отвежда на лекарски мисии в Йемен, Етиопия, Зимбабве. Впечатленията й от Африка намират художествено описание в книгата „Пътуване“, която освен на български се продава още на немски и английски език. Това е книга с мисия, защото средствата от продажбите й ще бъдат използвани за закупуването на първия робот Лакомат в България.  Този уред се използва успешно при рехабилитация на хора с частично или цялостно нарушени двигателни функции – пациенти с множествена склероза, с детска церебрална парализа, претърпели инсулт, мозъчна травма или травма от катастрофа, както и болни от Паркинсон. Статистиката сочи, че в България нуждаещите се от рехабилитация пациенти с двигателни нарушения са няколко десетки хиляди души.

Чрез Националната пациентска организация каузата на д-р Хохвартер бе официално призната за национална и в момента тече дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на скъпия уред. Всеки желаещ може да преведе определена от него сума на следните банкови сметки:

lakomat-bank

Книгата „Пътуване“ ще бъде представена на български и немски език в БКИ“Дом Витгенщайн“ на 14 декември от 19 ч.

Повече за инициативата и дарителската кампания може да научите ТУК

hochwarterДоктор Анелия Хохвартер е родена в плевенското село Горна Митрополия. Завършва семестриално медицина в Медицински университет – Плевен, а по-късно се дипломира по специалност „Обща медицина“ във Виена, където специализира за общопрактикуващ лекар и офталмолог.

От 1997 г. работи в болницата „Рудолфщифтунг”, Виена, а от 1999 като офталмолог-хирург в клиниката по очни болести в същата болница.

Д-р Хохвартер е преподавател в учебната база на Kлиниката към Mедицинския университет на Виена, занимава се с научна дейност в областта на автоимунните заболявания и последиците и уврежданията върху ретината, но преди всичко нейната работа е свързана с оперативната дейност.

През 2009 г. бе номинирана от австрийското списание „Мадона“ в категория „Социален ангажимент“ за най-влиятелни жени за лекарската й мисия в Йемен и благотворителната дейност в България. 

_____________

Още по темата:

Българска лекарка, живееща във Виена, предлага да оперира безплатно очите на малко дете в Пловдив

Анелия Хохвартер: Контактът с хората е важен за мен – интервю с д-р Хохвартер за списание „Българите в Австрия“

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации