6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия поема председателството на Съвета на ЕС с концерт и пикник в...

Австрия поема председателството на Съвета на ЕС с концерт и пикник в планината

-- Реклама --
Себастиан Курц и Бойко Борисов
снимка Bunedkanzleramt/Dragan Tatic

На чист въздух високо в планината българският премиер Бойко Борисов ще предаде символично щафетата на председателството на Съвета на ЕС на австрийския канцлер Себастиан Курц. Церемонията ще се състои на 30 юни (събота) в австрийските Алпи под връх Планай (1906 м.). Там буквално ще се проведе „среща на върха”, на която освен членовете на австрийското правителство и европейски политици, са поканени и обикновените хора. В рамките на целия ден е предвидена програма, а вечерта ще има концерт на открито с участието на музиканти от цяла Европа. Събитието ще бъде под мотото „Здравей, Европа”,  а правителството вече отправи призив: „Доведете семейството и приятелите си на пикник в планината“, както и „Вземете си одеяло и чанта, пълна с регионални и други австрийски продукти“.

За официалното събитие на 30 юни в Шладминг ще присъстват не само Бойко Борисов и Себастиан Курц, но и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. След работна закуска и изявления за пресата, символичното предаване ще се състои на върх Планай. Кабинките на лифта, който изкачва гостите нагоре, ще бъдат декорирани с българския и австрийски флаг и европейските символи, а на отделните станции ще има различни презентации, свързани с ЕС.

За големия концерт на стадиона в Шладминг от 19 ч. е предвидена богата музикална програма, в която участие ще вземат много австрийски изпълнители – Die Seer, Opus, както и тазгодишният представител на алпийската държава в Евровизията Cesar Sampson. Ще пеят и любителски групи от региона.

На 1-и юли 2018 г. за трети път Австрия официално ще поема европредседателството за следващите шест месеца. Наред с преговорите за Брекзит и новия бюджет на Съюза, канцлерът Курц ще се опита да прокара и съществена промяна в политиката спрямо мигрантите и сигурността на външните граници на съюза.

_______________

Още по темата:

Себастиан Курц е оптимист за бъдещето на обединена Европа

„Европа, която защитава“ е мотото на австрийското европредседателство

интервю с Петер Лаунски-Тифентал, говорител на австрийското правителство

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации