7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеПетицията на Асоциацията на българските училища в чужбина влиза в пленарна зала...

Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина влиза в пленарна зала в Страсбург

-- Реклама --

Една от точките в дневния ред на заседанието на Eвропейския парламент на 13 юни в Страсбург ще бъде внесената през 2017 г. Петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Както Меланж Булгарен вече информира Петицията има за цел да защити т. нар. „малки“ езици, сред които попада и българският, и да улесни запазването на връзката на учениците в чужбина с родния им език.

Тя бе разгледана на 21 март от Комисията по петиции при Европейския парламент и след много позитивен дебат бе решено въпросът да бъде внесен и в пленарна зала. Тръгнала от АБУЧ с искането за признаване на българския език за матуритетет в държавите членки на Европейския съюз, петицията се разрастна, обединявайки и други държави като Словения, Чехия, Унгария, Малта, които имат сходен проблем с изучаването на техния език в чужбина.

На сайта на Европейския парламент могат да се прочетат и въпросите, които ще бъдат предмет на дебат на 13 юни:

  1. Какви действия е предприел Съветът, за да окаже подкрепа на държавите членки с цел подобряване на взаимното признаване на езиковите компетентности на всички официални езици в ЕС въз основа на съществуващите нива по Общата европейска референтна рамка за езиците?
  2. Как Съветът оценява добавената стойност на преподаването на официалните езици на ЕС, и по-специално препоръката за „майчин език плюс два други“, в контекста на модернизирането на образованието в ЕС, и по-конкретно за стимулиране на предприемачеството, възможностите за работа и запазването на културното многообразие в Съюза?
  3. Разполага ли Съветът с актуални и точни данни относно възможностите за оценяване на езиковите умения и признаването на езикови изпити, дипломи или удостоверения на официалните езици на ЕС, различни от английски, френски, немски, испански и италиански език? Как ЕС може допълнително да подкрепи образователните институции, които предлагат курсове на официалните езици на ЕС за граждани на ЕС, които живеят в държава членка, различна от тяхната собствена?
  4. Какви мерки възнамерява да приложи Съветът в европейското пространство за образование с цел разработване на онлайн система за трансгранично признаване и валидиране на езиковите сертификати на ЕС за целите на дипломите на напускащите училище, за да се улесни достъпът до висше образование в целия ЕС?

Петицията е подкрепена от всички български евродепутати и повечето български институции. Темата за изучаването, оценяването и полагането на зрелостен изпит по майчин език е особено актуална в австрия, тъй като в последните години се очертава тенденцията за намаляване на възможностите и стимулите за изучаване на т.нар. „малки езици”.

_____________

Още по темата:

Петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната изключително позитивно в Европейския парламент

Петицията за признаване на българския език за матуритарен в държавите-членки на ЕС влиза за обсъждане в Комисията по петиции на ЕП

Петиция за признаването на българския език за матуритетен в държавите членки на ЕС

Да подкрепим Петицията за признаване на българския език за матуритарен в държавите-членки на ЕС

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации