12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияТанци, песни и добро настроение на Петия събор на българите в Австрия...

Танци, песни и добро настроение на Петия събор на българите в Австрия (видео)

-- Реклама --

 

Пъстър и весел бе Петият събор на българите в Австрия. Кръшни хора и красиви песни напълниха сърцата на гостите. Кукери изгониха лошите духове с танци и хлопки. За доброто настроение спомагаше и вкусната храна, която се предлагаше, и усмихнатите лица на децата.

снимка Меланж Булгарен

В топлия следобед на 2-и юни десетки българи се събраха на Празника на розата във Фридрихсхоф. Събитието се провежда по идея и организация на Елица Георгиева с любезното участие на посолствотo на Република България в Австрия, БКПО”Кирил и Методий” и община Цурндорф. Специални гости тази година бяха посланик Иван Сираков, Румяна Конева, директор на БКИ”Дом Витгенщайн”, Вернер Фридъл, кмет на община Цурндорф, Харалд Циниел, представител на община Цурндорф, скулпторът Ставри Калинов, Бойчо Дамянов, председател на БКПО”Кирил и Методий”, Виолета Ганкова, председател на фондация „Воля”.

снимка Меланж Булгарен

През годините темите-мото на Празника на розата винаги са били емблематични – българската роза, хлябът ни, българският глас и музикален гений, словото ни. Тази година темата бe въпрос, който още през 1863г. големият български поет, педагог и композитор Добри Чинтулов, задава в поетична форма: „Къде си вярна ти любов народна?“ „Децата ни ще чуят ли името на този патриот някога в училище? Има ли още личности, които са педагози, поети, музиканти и които могат да запазят и запалят искрата на доброто в дигиталните сърчица на децата ни? Ние, като родители, какво правим за децата си, за да имат те съзнанието и силата на истински българи?“, попита организаторката на събитието Елица Георгиева.

Певчески хор към БКПО“Кирил и Методий“ с диригент маестро Божидар Абрашев

Празничната програма започна с танц на кукерската група към сдружение „Български ритми” с ръководител Пеньо Стефанов и продължи с невероятните изпълнения на танцьорите от фолклорен ансамбъл „Китка”, сборна група към сдружение „Български ритми” с художествен ръководител Валя Дряновска и хора за автентично българско пеене с ръководител Мария Топева.

Кукерска група с ръководител Пеньо Стефанов към сдружение „Български ритми“
снимка сдружение „Български ритми“

Към фолклорния празник се присъедини и танцова група „Пендари Виена”, детската танцова група към българското училище „Св.св.Кирил и Методий” с ръководител Галя Милева, а гайдата на Атанас Георгиев и гласът на Ана Георгиева пренесоха за момент публиката в Родопите.

снимка Меланж Булгарен
Фолклорен ансамбъл „Китка“ към сдружение „Български ритми“
снимка сдружение „Български ритми“

Певческият хор към БКПО”Кирил и Методий” с диригент маестро Божидар Абрашев показа, че става все по-уверен в сценичните си изяви, Констанца Петрова показа красотата на българските песнопения. Писателката Гери Дечева представи книгите си „Къщата на светулките” и „Хотел Алберта”, средставата от които отиват за домове за деца в неравностойно положение в Благоевград и Бургас.

Фолклорна група „Пендари виена“ и детска танцова група към българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ с ръководител Галя Милева
снимка сдружение „Български ритми“

Български вина, био продукти, керамика, мекици и вита баница очакваха гостите на щандовете в двора, а в галерия „Гама” бе подредена изложба с творби на Ставри Калинов.

 

На свой щанд магазинът за български стоки ARIWA предлагаше розови домати, сочна диня и череши.
Танцова група „Пендари Виена“
снимка сдружение „Български ритми“
Детска танцова група към българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ с ръководител Галя Милева

ВИДЕО изпълнение на фолклорен ансамбъл „Китка“

ВИДЕО изпълнение на фолклорен ансамбъл „Китка“ 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации