6.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия с глоба от 26,82 млн. евро за манипулиране на данни за...

Австрия с глоба от 26,82 млн. евро за манипулиране на данни за дълга на провинция Залцбург

-- Реклама --
Залцбург, снимка Паулина Драгоева

Глоба в размер на 26,82 милиона евро е наложена на Австрия заради невярното представяне на данни за държавния дълг на провинция Залцбург през 2012 г. и 2013 г. Санкцията е в резултат на разследване, започнато от Комисията през май 2016 г., се казва в прессъобщение на Съвета на Европейския съюз от 28 май.

Разследването е установило сериозни нередности в три австрийски публични субекта: Регионалната сметна палата, администрацията на провинция Залцбург и правителството на провинция Залцбург. Комисията е публикувала доклад през февруари 2017 г.

Трите публични субекта не са осигурили подходящ контрол върху обобщаването на данните и подходящи процедури за докладването им. Това е позволило на бюджетния отдел на администрацията на провинцията да представи погрешно и да прикрие финансови операции, което е довело до невярно докладване от страна на Австрия на общите данни за държавния сектор пред Евростат, статистическата служба на ЕС, през 2012 г. и 2013 г.

Това е вторият път, в който се налага глоба за манипулиране на данни съгласно рамката за фискално наблюдение на ЕС (Регламент № 1173/2011). Първият път такава глоба беше наложена на Испания през юли 2015 г. Регламент № 1173/2011 е приет през 2011 г. като част от укрепването на фискалното управление на ЕС.

Данните, свързани с държавния дефицит и дълг, представляват основен принос за координацията на икономическата политика на равнище ЕС. Съветът, като действа по препоръка на Комисията, може да реши да наложи глоба на държава членка с цел укрепване на бюджетното наблюдение в Еврозоната. Целта е да се възпре погрешното представяне на данните за дефицита и дълга, независимо дали е умишлено или поради груба небрежност.

Решението е взето без обсъждане на заседание на Съвета по конкурентоспособност.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации