17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: През април пазаруваме с 3,8% по-скъпо

Австрия: През април пазаруваме с 3,8% по-скъпо

-- Реклама --

Инфлацията в Австрия отбелязва лек спад,  достигайки 1,8% през април спрямо 1,9% през март

Изнесените от Статиск Аустрия актуални данни показват, че ниската инфланция в страната през април се дължи предимно на поевтинелите цени на самолетни билети и на слабото увеличение на цигарите. Солидно покачване през този период са отбелязали цените на жилищата, водата и енергията, поскъпнали са и посещенията в ресторанти и отсядането в хотели.

Наемите на жилища през април са се повишили с 3,9% в сравнение със същия месец на миналата година. Това значително поскъпване накара Камарата на работещите (АК) да заговори за необходмостта от реформа в областта на наемите. „Жилищата са твърде важни и не можем да си позволим да се отнасяме към тях с пренебрежение. Високите наеми са за много хора съществено натоварване. Спешно се нуждаем от ясна горна граница за тях, така че жилищата да бъдат по-достъпни”, казва президентката на АК Ренате Андеръл в специално изявление.

Покачването на цените на стоки от първа необходимост през април е почти двойно по-високо от общата инфлация. Повишението на ежедневните покупки, които формират микро потребителската кошница, е 3,8%, сочат данните на Статистик Аустрия.

източник АРА

Месото е с 2,6% по-скъпо, а маслото – с 22,8%. Хлябът и продуктите на зърнена основа струват с 1,8% повече. За сметка на това цената на зеленчуците остава непроменена, а плодовете са поевтинели с 0,9%. Разходите за горива са скочили с 3,3%, но пък самолетните билети са с 8,2% по-евтини.

Цените за телефонни и телефаксни услуги са намалели с 3,1%, разходите за мобилни телефони сега с 11,4% по-ниски.

Най-голямо повишение е отбелязала цената на маслото – 22,8%, вестниците регистрират с 9,9% по-голямо повишение от книгите. Ябълките през април 2018 са с 8,9% по-скъпи от предходната година, а прясното мляко – с 4,3%. Цената на едно кафе „Меланж” и на чаша бира в заведението е нарастнала средно с 3,2%, а земел с шунка – с 1,7%. Картофите са с 2,4% по-скъпи, млечният шоколад с 0,8%. Затова пък доматите са с 10,1% по-евтини.

Въпреки солидните финансови инжекции на Европейската централна банка, инфлацията в Еврозоната намалява. Изнесените от Евростат актуални цифри сочат, че през април тя е 1,2%.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации