7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоИзвестни актьори и нови лица си партнират във филма „Христо”

Известни актьори и нови лица си партнират във филма „Христо”

-- Реклама --

Българският филм „Христо” може да се гледа на 13 май в кино CineCenter във Виена

Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Димитър Рачков, Любомир Нейков, Павел Поппандов са добре познатите актьори, които във филма „Христо” се появяват като второстепенни герои. Главната роля на 18-годишния бездомник Христо е поверена на младия Димитър Николов, който за въздействащото си изпълнение получава наградата за най-добър актьор на фестивала „Златна роза” във Варна (2016).

Лентата разказва суровата история на бездомно момче, израснало на улицата. В опита си да оцелее Христо е готов на всичко, но съдбата решава да го изправи пред жесток избор…

Филмът е болезнено откровен, правейки дисекция на обществото, което е сляпо за проблемите и болките на хората, останали на ръба на оцеляването и борещи се за своето място в живота. В интервю за в.“Култура“ режисьорът Георги Лефтеров казва: „Вглеждането в момчето Христо е всъщност вглеждане в болката и страданието на хората изобщо. И понеже, според мен, има неща, които трябва да бъдат казани по спешност и със сериозен тон, избрах този начин на изразяване, защото смятам, че, ако в цирк има пожар и клоун излезе и го оповести, хората няма да му повярват. Тоест, съобщението за тревожни неща, което носи успокоителен характер, не действа стимулиращо. За пожара трябва да се съобщи като за пожар, иначе ще изгорим всички вътре”.


Режисьори: Григор Лефтеров и Тодор Мацанов
Сценарий: Григор Лефтеров
С участието на: Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Димитър Рачков, Любомир Нейков, Павел Попандов.
Копродукция между България и Италия.


Филмът е отличен с редица национални и международни награди:

  • Селектиран на Варшавския филмов фестивал през 2016 г.
  • Награда за най-добър пълнометражен дебют и най-добра главна роля на фестивала „Златна Роза“ във Варна
  • Награда за дебют на австрийския филмов фестивал Let’s CEE
  • Награди на Българската филмова академия (вкл. 6 номинации): Победител в класациите за най-добър игрален филм, най-добра главна роля, най-добра поддъжаща роля
  • Голямата награда и награда за най-добър пълнометражен филм на фестивала High Coast International Film Festival 2017 в Швеция.
  • Награда за най-добър пълнометражен филм на Международен филмов фестивал Бургас 2017 г.

Филмът „Христо“ пристига във Виена благодарение на  Vienna Sunday Cinema и ще може да се гледа на български език със субтитри на английски.

КОГА: 13 май (неделя) от 13.00 ч.

КЪДЕ: CineCenter Vienna

Fleischmarkt 6, 1010 Виена

РЕЗЕРВАЦИИ на билети можете да направите на следния имейл demeomariana@gmail.com

Повече информация за местата, от където може да закупите билети ТУК

Билети ще могат да се купят и на място преди прожекцията.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации