5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОбезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия

Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия

-- Реклама --

 

Темата за финансовата помощ, която получават семействата, отглеждащи деца в Австрия, е винаги актуална. С този материал се опитваме да обобщим някои от най-важните аспекти от нея.

семейни помощи в Австрия, детски надбавки в Австрия

Обезщетението за майчинство (Wochengeld) – тези пари заместват възнаграждението, което майката е получавала, докато е работила. То се изплаща за последните 8 седмици преди предполагаемата дата на термина,  за деня на раждането и 8 седмици след раждането. Средствата за тези обезщетения идват от зависимите от възнаграждението осигуровки. Размерът им се изчислява на база средния нето доход от последните три пълни календарни месеца преди началото на т.нар. Schutzfrist (дата, след която майката не трябва да работи до момента на раждането) на бъдещата майка.

За обезщетението за майчинство се подава искане в съответната здравна каса в Австрия. В тази връзка майките „кандидатстват“ за него в деня, в който започва забраната им за работа.

За повече информация ТУК

Семейните надбавки (Familienbeihilfe) се изплащат от данъчната служба (Finanzamt) и като цяло не зависят от размера на възнагражденията на родителите. При раждането на детето автоматично започва изплащането на семейните надбавки. Обикновено се изплащат на майката, но тя писмено може да се откаже в полза на бащата.

На голяма част от българските граждани след раждането на детето им се изискват допълнителни документи от България, а тези които тепърва започват да живеят в Австрия, следва да подадат искане (Antrag auf Familienbeihilfe) за изплащане на тези надбавки. То се подава пред  данъчната служба по постоянно местоживеене (Wohnsitzfinanzamt)

Четири са условията за получаване на детски надбавки:

  1. Центърът на жизнените интереси на родителите да бъде в Австрия
  2. Децата да живеят в едно домакинство с родителите си
  3. Майката и детето да имат валидна правна застраховка на територията на Австрия
  4. Родителите да не получават детски надбавки от друга държава

Размерът на детските надбавки зависи най-вече от възрастта и броя на децата в семейството (домакинството). Те се изплащат всеки месец като през септември се получават допълнително 100 евро за деца между 6 и 15 години, пари, предназначени да подпомогнат родителите в началото на учебната година. (Schulstartgeld)

  • от 0 до 3 години – 114,00 € / месец
  • от 3 до 10 години – 121,90 € / месец
  • от10 до 19 години – 141,50 € / месец
  • от 19 до 26 години – 165,10 € / месец

Когато в семейството има повече от едно дете, размерът на семейната помощ се увеличава допълнително (Geschwisterstaffelung).

  • за второ дете с 14,20 € / месец
  • за трето дете с 52,20 € / месец
  • за четвърто дете с 132,55 € / месец
  • и за всяко следващо дете по52,00 € / месец

Многодетни семейства и семейства с деца с увреждания могат да получават семейни помощи в по-голям размер.

Размерът на полагаемото Ви се обезщетение, можете да изчислите тук: http://familienbeihilfe.arbeiterkammer.at/

Съгласно системите за координация на социалната сигурност, когато български гражданин пребивава и е заето или самостоятелно заето лице в друга държава – членка, той има право да получава семейни обезщетения от съответната страна. За целта следва да подаде заявление, въз основа на което се издава формуляр от серията Е 400 или от серията F. Целта на издадените формуляри е да се установи дали другият родител на детето упражнява професионална дейност в България и дали за същото дете са изплащани семейни помощи в страната. По този начин се определя първично компетентната институция съгласно правилата за предимство по Регламента, като същевременно се избягва дублиране на плащания в полза на едни и същи лица на едно и също основание за един и същи период. Агенцията за социално подпомагане е определена като „точка за достъп“ за семейните обезщетения (компетентна институция от българска страна за предоставяне на информация в тази област).


Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен

Полезни адреси на български специалисти, фирми, институции и организации в Австрия


Обезщетения за отглеждане на дете (Kinderbetreuungsgeld) са въведени през 2002 г. като плащане, допълващо паричните обезщетения за майчинство (Wochengeld), които в Република Австрия се получават до осмата седмица след раждането.

Право на обезщетенията за отглеждане на деца имат биологичните родители, осиновителите и приемните семейства. Средствата се предоставят независимо от предишните професии или задължително осигурително покритие, тоест тези пари се получават дори и майката да не е работила в Австрия. За тези обезщетения се кандидатства (подава искане) пред съответната здравна каса в Австрия. Важно условие за получаване на тези обезщетения е родителите да получават семейни надбавки (Familienbeihilfe); родителят, който заявява тези обезщетения, да живее в общо домакинство с детето, центърът на жизнените интереси на детето и родителя да бъде в Австрия, както и да пребивават постоянно в Австрия. Изплащането на тези обезщетения започва най-рано при раждането на детето, а в случаите на изплащане на обезщетение за майчинство (Wochengeld) – веднага след него, но само когато то не е по-ниско от обезщетението за отглеждане на деца. Майката може да избира между два модела за изплащане на парите – в зависимост от дохода или базов модел (месечните плащания зависят от продължителността на майчинството, избрана от майката – минимум 12 месеца и максимум 36)

Обезщетения за отглеждане на дете (Kinderbetreuungsgeld) могат да бъдат описани като продължение на обезщетението за майчинство (Wochengeld), което е само 8 седмици.

Тъй като всяка ситуация е индивидуална, при проблеми и неясноти при подаване на документи или изплащане на семейни помощи, е препоръчително да се потърси помощ от експерт.

 

Статията е подготвена със съдействието на юристите от Austria for beginners. Използвана е и информация от  Министерство на труда и социалната политика

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации