6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАлександър Ван дер Белен потвърди подкрепата на Австрия за влизането на България...

Александър Ван дер Белен потвърди подкрепата на Австрия за влизането на България в Шенген

-- Реклама --

По време на посещението си в София австрийският президент оцени високо усилията на България за охрана на външните граници на ЕС

снимка Peter Lechner/HBF

България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на Европейския съюз, които ще бъдат отстоявани в последователните председателства на двете държави на Съвета на ЕС. Това е общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, която те са изразили по време на съвместна пресконференция  в София днес. По покана на българския държавен глава, президентът Александър Ван дер Белен е на официално посещение в страната ни. Това е третата среща между държавните глави на България и Австрия за последните седем месеца.

Двамата са откроили европейската перспектива на Западните Балкани, миграционната политика и сътрудничеството в Дунавския регион, като теми от ключово значение за укрепване на стабилността и насърчаване на икономическия ръст в Централна и Източна Европа, се казва в прессъобщение на пресцентъра на българския президент. Австрия цени високо постигнатото от България за охраната на външните европейски граници и подкрепя присъединяването на страната ни към Шенген, е потвърдил Александър Ван дер Белен. Двамата президенти са били единодушни, че е необходима промяна в европейската миграционна политика, която да създаде повече възможности за икономическо развитие и социална интеграция в страните на произход на мигрантите и да ограничи миграционния натиск към Европа. „Европа трябва да направи своята миграционна политика по-гъвкава и проактивна“ е казал българският президент, цитиран от АПА.

По-късно днес двамата държавни глави ще приветстват участниците в Българо-австрийския бизнес форум. Румен Радев и Александър Ван дер Белен  са откроили позитивната тенденция на разширяване на двустранното партньорство в инвестициите и търговския обмен. Президентът Радев е изразил готовността на страната ни да продължи да насърчава икономическия обмен с Австрия  и е отбелязал приноса на алпийската република за въвеждането на модела на дуално образование у нас.

Австрийският президент ще се срещне още с българския премиер Бойко Борисов и ще посети Русе, където в петък ще се проведе тристранна среща между Румен Радев, Александър Ван дер Белен и румънския президент Клаус Йоханис. Румъния ще поеме председателството на Съвета на ЕС от Австрия през първата половина на 2019 г.

_____________

Още по темата:

Румен Радев ще бъде почетен гост на австрийския президент по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации