18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноКонцерт на живо на Валя Балканска по време на международната премиера на...

Концерт на живо на Валя Балканска по време на международната премиера на филма „Това е България” във Виена

-- Реклама --

Филмът събира спиращи дъха гледки от  родната природа и разказва за историята на България

Певицата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще зарадват и публиката във Виена

„България е изключителна, красива и неповторима. Опитахме се да я представим с цялата любов, която носим към нея, да я облечем в думи и картини, които се запомнят, които докосват и оставят спомени. Струва ми се, че успяхме, а дали това е така, ще кажат зрителите”. Това сподели специално за Меланж Булгарен Виктор Димчев, продуцент на филма „Това е България”. Международната премиера на пълнометражния  документален филм ще бъде на 21 април във Виена, а след прожекцията зрителите ще могат да се насладят на невероятния глас на певицата Валя Балканска, съпровождана от гайдаря Петър Янев.

180 000 км изминати по суша, въздух и земя, 600 снимачни дни и 80 000 заснети кадъра. Това е кратката статистика от почти петгодишния труд на екипа на режисьора Нено Маринов. Зад проекат стои Глобус Медия Груп. Ето какво разказва продуцентът за подхода на работа: „Създадохме списъци с хиляди обекти от културно-историческото наследство, традициите, занаятите, бита и ежедневието, интересните места и запазени природни ценности. След това внимателно и последователно обиколихме на практика всички интересни места в страната. Заснехме стотици хиляди кадри, отне ни година, за да ги прегледаме и подредим, после още толкова да създадем продукта в окончателния му вид”.

Обикалянето на страната среща членовете на екипа с много хора по села и градове. „Българите са изключително радушни хора. Почти винаги намирахме любезно отношение и помощ. Имахме много преживявания, за щастие повечето усмихнати”, връща се назад Виктор Димчев.” Може би най-напрегнатият  момент беше, когато един пазач на старинно мюсюлманско светилище ни нападна с брадва съвсем не на майтап. После се смяхме и прегръщахме, а човекът се извини – преди минути се беше борил с огромен смог за живота на едно от котенцата край гробницата, която човекът пазеше. Всички преживявания от денонощните пътувания по проекта обаче помня с усмивка”.

Филмът е пътуване в историята на българските земи, започващо от неолита, минаващо през Средновековието и стигащо  до наши дни. Направени са мащабни аероснимки със специален хеликоптер, а най-добрият подводен фотограф Стефан Тодоров се гмурка в дълбините на Черно море. Уникалните златни съкровища са заснети със специални уреди, а великолепието и разнообразието на природата е предадено чрез модерни fullHD камери.

Филмът е сниман по най-високите стандарти на BBC, Discovery, Viasat и други големи документални телевизии.  Целта му да събуди интерес и любопитство към страната и да послужи като реклама на България пред света. Затова и липсват кадри на занемарени жилищни блокове или дупки по пътищата – болезнено напомняне на българския зрител за красивата и подредена държава, в която  може да живее.

Драматургията на продукцията не залага на плактни рекламни послания, а е вплетена в общата нишка на действието. Снимките от пещерата „Дяволското гърло”, например, са придружени от възстановка на „Орфей и Евридика”. Най-често в историческите епизоди играят членове на школата „Бага Тур”, участват и актьори, и много ентусиасти от страната.

В последните кадри от филма се появява и певицата Валя Балканска. „Радвам се, че нейният магичен глас продължава да разказва за звука на планините и ромона на водите, рукнали из дъбрави и гори. Струва ми се, че няма по-добър звуков изразител на България от този глас и гайдата, която му приглася. Докато я слушаш, буквално виждаш страната ни, отвисоко, в детайли, из мисли и с цялото си съзнание”, споделя Виктор Димчев.

Зрителите на филма във Виена ще имат възможност да гледат и слушат на живо Валя Балканска и Петър Янев, които ще разкрият магията и красотата на българската народна песен.

 

Виктор Димчев, магистър по Средновековна история, продуцент на „Това е България” в два въпроса:

Виктор Димчев

Ако трябва да изберете три места в страната ни, на които да заведете двама чужденци, кои ще са те?

Много труден въпрос. Във всеки случай някъде из Родопите, където има впечатляващи светилища, а хората туптят в ритъма на планината. А също в Несебър, из скалния свят на Русенски Лом, в недрата на Магурата, къде ли не. Защо само на три места? Бих ги завел навсякъде и няма да им е скучно. Мисля, че наистина не предполагаме в колко красива страна живеем.

Вашите любими места в България? Има ли обекти, които след заснемането да са се променили?

Обичам да ходя на юг, из резервата Алиботуш, на север, край руините от римските кастели по Дунав, по неизбродимите пътеки на Балкана, из малките параклисчета на Странджа и топлите пясъци на южното Черноморие… Много неща се променят в България, струва ми се, че именно заради поредици като „Това е България“ хората и туристическата индустрия обръщат повече внимание на онова, което имаме да покажем на гостите, а не просто да продадем определен брой нощувки и храна. В развитието на културно-историческия туризъм и представянето на природни забележителности и качествени забавления, фестивали, традиции е ключът към развитието на страната ни въобще. За жалост, известна част от обектите буквално изчезват пред очите ни – крепости, стари къщи, образци от културата ни в миналото, които няма как да бъдат заменени от стъкло и бетон.

 

Прожекция на пълнометражния документален филм „Това е България“ и концерт на живо на певицата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев

КОГА: 21 април, събота от 13 ч.

КЪДЕ: Filmcasino Margaretenstraße 78 1050 Виена

Цена на билета: 20 евро за възрастни, 15 евро за деца

На прожекцията на филма „Това е България“ всеки зрител ще бъде посрещнат с два прекрасни подаръка:
– Книжка с информация и снимки от българските обекти, включени в списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско
– DVD с филм, посветен на съвременна България, който проследява възможностите за туризъм, бизнес и развлечения през погледа на многообразието от луксозни курорти, екстремни спортове, езда, ветроходство, кулинария и др.

След прожекцията и концерта организаторите канят всички желаещи на среща с Валя Балканска, Петър Янев и продуцента на филма Виктор Димчев в българския ресторант „Сезони“, където ще можете да се насладите на бюфет в духа на традиционната българска кухня.
Тел. за резервации: 43 (1) 9209027
Адрес: Ziegelofengasse 17, 1050 Wien

Повече информация за събитието и закупуването на билети ТУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации