12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСорос планира да открие филиал на Централноевропейския университет във Виена. От Партията...

Сорос планира да открие филиал на Централноевропейския университет във Виена. От Партията на свободата са против.

-- Реклама --
Болничен комплекс Ото Вагнер

До края на март тази година Централноевропейският университет (ЦЕУ) в Будапеща и Община Виена ще подпишат Меморандум за разбирателство за откриване на филиал на университета в австрийската столица, съобщават от пресцентъра на Община Виена. Документът от десет страници е подготвен от Wiener Wirtschaftsagentur и ще бъде подписан от кмета на Виена Михаел Хойпъл и ректора на учебното заведение Майкъл Игнатиев. Така австрийската столица ще стане третото седалище на ЦЕУ след Будапеща и Ню Йорк.

Предвижда се на университета на бъдат предоставени 25 000 кв.м или 1/3 от болничния комплекс на Ото Вагнер, намиращ се в 14 район (Пенцинг). До средата на 2018 г, договорът за наем ще бъде подписан за срок от 99 години, съобщават от Wiener Wirtschaftsagentur.

Докато представителите на Социалистическата партия (SPÖ), Зелените и NEOS в общината са напълно съгласни с откриването на новия университет, от Партията на свободата (FPÖ) смятат, че той е „напълно ненужен”. Говорителят по въпросите, свързани с образованието, Максимилиан Краус казва, цитиран от Kurier, че „Сорос е изключително противоречива личност” и има фарисейска нагласа към парите. „А когато става въпрос за пари, всички принципи изведнъж се променят”. Краус припомня, че още при първоначалните обсъждани през миналата година FPÖ е била твърдо против допускането на фондацията на Сорос във Виена, тъй като „в научен аспект  тук не става дума за обективна работа”. Синият политик е убеден, че тя създава политически настроения срещу всички сили и движения в Европа, които приемат скептично „политиката на отворени граници”.

От  Wiener Wirtschaftsagentur оценяват инвестицията на 50 млн. евро. Предвижда се разкриването на 1000 нови работни места. Първите 500 студенти трябва да започнат обучение през зимния семестър на 2019 г, а година по-късно техният брой трябва да достигне 1 500.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации