5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВицепремиерът Екатерина Захариева е на посещение в Австрия

Вицепремиерът Екатерина Захариева е на посещение в Австрия

-- Реклама --

Българският външен министър Екатерина Захариева разговаря с австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите

Българското председателство на Съвета на ЕС и ключовите теми от европейския дневен ред са били във фокуса на срещата на вицепремиера Екатерина Захариева и австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите Гернот Блюмел. Двамата се срещнаха в четвъртък, 8 февруари, в рамките на посещение на българския първи дипломат във Виена, съобщават от Пресцентъра на Министерство на външните работи.

Захариева и Блюмел са обсъдили Брекзит, следващата Многогодишна финансова рамка на Съюза, темата с миграцията и опазването на външните граници на ЕС.  „Благодаря на Австрия за заявената подкрепа за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Страната ни отдавна е готова за членство в Шенген и ще разчитаме на вашата подкрепа и в бъдеще“, е заявила Захариева пред министър Блюмел.

Българският министър е отбелязала последователните усилия на правителството ни за приемането на България в „чакалнята на еврозоната“, както и  стабилния икономически ръст от 4% и ниската безработицата от само 6%.

По време на срещата си Захариева и Блюмел са изразили задоволство от съвместната работа на България и Австрия по темата за европейската перспектива на Западните Балкани и общото виждане, че тя е единствената възможност за стабилност и просперитет в региона. Този основен приоритет на българското председателство ще бъде продължен от Австрия, която поема поста през втората половина на 2018г., е уверил от своя страна Гернот  Блюмел.

Програмата на външния министър включва работна вечеря с федералния министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия, д-р Карин Kнайсъл, която бе неин гост в София преди по-малко от месец, на 18 януари. Двете ще обсъдят общите приоритети на настоящото българско и бъдещото австрийско председателство, както и ключови теми от европейския дневен ред.

Министър Захариева ще бъде и личен гост  на своята австрийска колега на традиционния Бал в Държавната опера във Виена.

Събитието е кулминацията на балния сезон в австрийската столица, който започва през ноември и по традиция се провежда под патронажа на федералния австрийски президент всяка година в последния четвъртък преди Великите пости.

На тазгодишното издание ще присъстват федералният президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен, канцлерът Себастиан Курц, министри от австрийското правителство и много гости от световния политически и културен елит.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации