7.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМариана Де Мео и Антония Цинова: Сред българите в чужбина има жажда...

Мариана Де Мео и Антония Цинова: Сред българите в чужбина има жажда за хубаво българско кино

-- Реклама --

Две дами, по различен начин свързани с изкуството, за киното и прожекцията на български филми в чужбина

Интервю Елица Ценова

Представете се накратко?

Мариана: Мариана Де Мео е щастливо дете на прекрасни родители и майка на две фантастични момичета. Живея от  пет години във Виена. Занимавам се с пантомима и физически театър. Може би някои от вашите читатели свързват името ми с детски театър „Фантазия“.

Aнтония: Ентусиаст, необуздан пътешественик, перфекционист-мрънкач, преводач, организатор на филмов фестивал, пленник на изкуството и неговите проявления и всичко това под общия знаменател на човек, който, воден от интуицията си, се опитва да прави нещата все по-добре. Понякога дори ми се получава.

Мариана Де Мео
снимка Личен архив

От колко време се познавате и какво Ви свързва?

Мариана: При мен често се случва такава ситуация: мой приятел се запознава с някого, решава, че непременно трябва да го свърже с мен, защото намира много общи неща между нас. И така, добрият ми приятел Герасим Дишлиев (Геро), мим, живеещ в Париж, се запознава с Тони. След срещата им ми се обади и каза припряно: „Непременно трябва да се запознаеш с Антония Цинова. Тя също живее във Виена. Сигурен съм, че ще направите нещо заедно. Ето ти телефона й, звънни й още сега!“. С Тони се видяхме няколко дни по-късно в едно кафене и установихме, че 4-5 часа са ни малко да се наговорим.

Антония: Разбира се, преди това да се случи с нея, Геро ми каза, че има приятелка във Виена, с която 100% ще си допаднем и непременно трябва да се свържем. В този ред на мисли, дали да не кажем, че Геро ще идва през март във Виена, където ще представи последния си моноспектакъл „Не на мястото си“? Ами ето, казах го! Имайте едно наум, а подробностите скоро!

Антония Цинова снимка Личен архив

Как се роди идеята да прожектирате нови български филми във Виена?

Мариана: И двете обичаме хубавото кино, учили сме в НАТФИЗ и е нормално да следим как се развива българското изкуство.

След прожекцията на филма „Слава“ в Културния институт „Витгенщайн“ си казахме, че не може хубав, нов, български филм да бъде видян само от 70 човека, при това не в кино салон, а в приспособена за целта зала.  Решихме, че си струва да опитаме да организираме прожекции професионално и качествено, с достъп за повече зрители. Изпратихме писма до всички кина във Виена, за да разберем какви са условията за наемане на кино салон. В големите вериги това е непосилно. Слава Богу, все още има независими институции, с които успяхме да се договорим.

Защо мислите, че българите в чужбина биха проявили интерес към съвременното родно кино?

Антония: Преди време заедно с Емил Стефанов прожектирахме пилотната серия на кино сериала „Синдикатът“. Неочаквано за самата мен залата се напълни и от разговора със зрителите стана ясно, че жажда за българско кино има и че наистина си струва да се замислим върху реализирането на подобна инициатива.

Мариана: Дори не съм си задавала този въпрос. За мен е някак естествено българин, който живее в чужбина, да има желание да види нов, хубав български филм. Освен това включен в програмата на австрийско кино, наред с всички останали американски и европейски заглавия, звучи престижно и интригуващо. Филмите ще се излъчват с английски субтитри, тъй като за нас е важно да провокираме интереса не само на българската, но и на австрийската публика.

Трудно ли е нов български филм да се прожектира в чужбина?

Мариана: Не е лесно. Всеки продуцент има различни условия, които не винаги можем да удовлетворим. Това по някакъв начин е разбираемо, тъй като осъществяването на един филм е свързано с много средства и е нормално продуцентите да се стремят към възвръщаемост. Изискванията обикновено са за кино салон, професионален екран и качествен звук. Има достатъчно инициативни българи, които организират прожекции на български филми в Милано, Брюксел, Амстердам, Братислава. Това показва наличието на интерес и се надявам, че продуцентите ще преразгледат условията си за излъчване в чужбина.

Започвате с прожекция на „Вездесъщият”. Ще издадете ли кои филми могат да очакват българите във Виена?

Мариана: В българските Фейсбук групи във Виена и Австрия имаше интерес към „Дъвка за балончета“. Надявам се това да е следващата ни прожекция. Бихме искали също да покажем филма „Посоки“, който е продукция на България, Германия и Македония и е с номинация от Международния филмов фестивал в Кан. Разбира се, филмът „Възвишение“ също е в списъка ни, а съвсем наскоро получихме потвърждение за детския филм „Лили Рибката”.

Антония: Ще се радваме да насочим вниманието и към документалното кино. В момента се водят преговори относно разпространението на филма „Човек на вярата“ – посветен на всеки, готов да тръгне по пътя на духовното и любовта. Това пожелавам и на бъдещите ни зрители.

„Вездесъщият“

КОГА: 18 февруари 2018 г. (неделя) от 13.00 до 15.00 ч.

КЪДЕ: КИНО CINE CENTER
http://www.cinecenter.at/
ЗАЛА 3

Само преди няколко месеца филмът предизвика истински фурор на фестивала „Златна роза“, където спечели награда за най-добър филм, най-добра мъжка роля – Велислав Павлов, награда за женска роля – Теодора Духовникова (споделена с Ирини Жамбонас), наградата на критиката и на публиката;

„В опит да погледне себе си от дистанция и в търсене на оригинален сюжет, писателят Емил Борилов заснема живота около себе си с десетки скрити камери. Той открива, че нищо не е каквото изглежда и много скоро се превръща във вездесъщ регулатор на чужди животи.“

Режисьор: Илиян Джевелеков
Сценарий: Матей Константинов, Илиян Джевелеков
С участието на: Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Михаил Мутафов, Анастасия Лютова, Тони Минасян, Ирмена Чичикова, Борис Луканов
Продукция: Мирамар филм
Език: български с английски субтитри
Жанр: драма

РЕЗЕРВАЦИЯ НА БИЛЕТИ:
demeomariana@gmail.com
antony.neophon@gmail.com

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ:
1-ви ред 7 евро
2-5 ред 8 евро
6-20 ред 10 евро

ВАЖНО: Резервираните билети могат да бъдат закупени най-късно половин час преди началото на прожекцията.

Поради нарастващия брой резервации е организирана и ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОДАЖБА на 11.02 (неделя) от 15 ч. до 17 ч. в кино City Center http://www.cinecenter.at/, където ще можете да закупите своите билети. В случай че сте възпрепятствани на тази дата, резервацията се пази до 12.30 ч. в деня на самата прожекция. Молбата на организаторите е да се възползвате от предварителната продажба, за да се улесни достъпа до касата и салона.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации