18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКартини на Златю Бояджиев и Стоян Куцев  гостуват в БКИ”Дом Витгенщайн”

Картини на Златю Бояджиев и Стоян Куцев  гостуват в БКИ”Дом Витгенщайн”

-- Реклама --

Изложбата на двамата пловдивски художници е част от културната програма по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз

След изключително успешната изложба на Цанко Лавренов и Васил Стоев, картини на други двама пловдивски художници ще украсят залите на Българския културен институт във Виена.

15 от най-известните платна на Златю Бояджиев, предоставени от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив, ще бъдат представени в рамките на изложбата.

Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в село Брезово, Пловдивско. Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров (1932 г.). В творчеството му са обособени два основни периода, разделени от 1951 г., когато художникът получава тежък инсулт и дясната му половина остава парализирана. Въпреки трудностите след няколко години той започва да рисува с лявата ръка.

Ако първият период в творчеството на Златю Бояджиев се характеризира с влиянието на холандската живопис от XVI-XVII в., то през втория период той рисува с много повече експресия и драматизъм. Художникът умира на 2 февруари 1976 г. в Пловдив.

Художникът Стоян Куцев е роден през 1963 г. Завършва Националната художествена академия в София със специалност “Живопис” в класа на проф. Найден Петков. Специализирал е във френската столица Париж. Има множеството самостоятелни и колективни изложби в България и чужбина. Стоян  Куцев е преподавал и в Националната художествена гимназия.

Изложбата ще бъде открита в присъствието на директорката на БКИ“Дом Витгенщайн“ Румяна Конева, австрийския изкуствовед Улрих Гансерт и директора на ГХГ Пловдив Красимир Линков. Тя е част от културната програма на страната ни по повод председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г., както и избирането на Пловдив за културна столица на Европа през 2019 г.

КОГА: 8 февруари 2018 от 19 ч.

КЪДЕ: БКИ“Дом Витгенщайн“

Parkgasse 18, 1030 Виена

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации