6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългария се представя като целогодишна туристическа дестинация на Ferien Messe 2018 във...

България се представя като целогодишна туристическа дестинация на Ferien Messe 2018 във Виена

-- Реклама --

Въпреки че през 2017 година броят на австрийските туристи в България е намалял, интересът към страната ни остава постоянен

Текст Елица Ценова

Българският щанд на Ferien Messe 2018 снимка Melange Bulgaren

С Валтер се запознавам на щанда на Хърватска на най-голямата туристическа борса в Австрия – Ferien Messe 2018 (11-14.01). Интересува се от почивка на море и събира информация. Питам го дали би отишъл в България и да поплува в Черно море. „Не, на море при вас не ми се ходи. Чух, че е много шумно, но съм любопитен да се разходя из страната Ви”, допълва бързо той, показвайки ми рекламни брошури за България.  Случайно спрял на българския щанд на изложението и останал приятно изненадан от разнообразните възможности за почивка, които се предлагат. 67-годишният австриец обича да опознава нови места и иска да види българската природа и планини. Знае малко за страната и то предимно от статии в пресата, коментиращи корупцията в най-бедната членка на ЕС. Затова и информацията за амфитеатъра в Пловдив, за Рилския манастир и Родопите е запалила желанието му да посети страната ни.

На тазгодишната туристическа борса Ferien Messe 2018 80 държави от цял свят представят възможностите си за туризъм. Разположени на 850 щанда фирми и цели региони се опитват да убедят австрийците, че предлагат най-интересните и вълнуващи маршрути и дестинации.

От морски до спа туризъм

Българският щанд е разположен на площ от 40 кв.м на същото място, както през последните две години. На него се представят Община Варна, курортен комплекс „Албена”, Интервега Рейзебюро със седалище във Виена и „Профилактика, рехабилитация и отдих”ЕАД. Те предлагат почивки на море ( курорт Албена), културно-исторически маршрути (Интревега и община Варна), спа туризъм (ПРО).

Австрийците са известни като консервативни и взискателни туристи, трудно променят познатите дестинации и търсят не само качествена почивка, но и възможност да се види научи и види нещо ново.

Представителите на родния туризъм са единодушни, че интерес към България има, нещо повече – той се измества от морето към вътрешността на страната. „Все повече хора питат за тихи и интересни места и са любопитни да научат за историята и културата на страната ни”, казва Венета Табакова от Интервега. Тя е доволна, че вече има записани пет групи за пътувания до България, като Долината на розите и Пловдив си остават предпочитани дестинации. Новост в каталога на фирмата е туристическият маршрут из Родопите, за който вече има много запитвания.

За община Варна е важно да промотира не само морето, което вече е познато, но и възможностите за културен туризъм в региона. Невяна Кеманова, старши експерт в Общината е доволна от срещите си с посетителите на щанда. „Австрийците вече задават конкретни въпроси – кой курорт е подходящ за почивка с деца, какво може да се види в околностите”, споделя тя впечатленията си. Регионът може да предложи много повече от плаж и море, но тези възможности все още не се познават от широката публика.

Благовеста Николова от „Профилактика, рехабилитация и отдих“ЕАД е доволна от интереса на австрийците към възможностите за спа туризъм в България снимка Melange Bulgaren

Вече трета година „Профилактика, рехабилитация и отдих”ЕАД залага на лечебната сила на минералната вода и балнолечението, представяйки 18 бази из цялата страна. За Благовеста Николова участието на компанията на туристическата борса е важно, защото дава възможност за двустранен контакт. „Тези, които вече са посетили България, често разказват за преживяванията си, споделят какво им е харесало, какво още са очаквали. Тези разговори ни помагат да напаснем по-добре продуктите си спрямо желанията на клиентите”.

Три дни са малко, един щанд не стига

Тази година българският щанд е по-добре осветен и по-интерактивен от миналогодишния. През повечето време от него ненатрапчиво се носи българска музика. Всички рекламни материали са добре подготвени, а представителите на фирмите любезно дават изчерпателна информация на всеки заинтересован. В събота посетителите опитаха родни вина, сирена и колбаси, а в неделя детска фолклорна група представи български танци и обичаи. Атмосферата обаче е сходна с тази на голяма част от останалите щандове като липсва ярък български отличителен елемент.

Но дори и да имаме най-атрактивният щанд на Ferien Messe, той автоматично няма доведе повече австрийски туристи у нас. Колкото и много гости да посещават изложението, тези три дни не могат да наваксат липсата на целенасочена реклама, която да изгражда положителен имидж на България като туристическа дестинация. От началото на годината във връзка с българското председателство на ЕС в австрийската преса излязоха множество статии за България, но (почти) всички бяха с негативен тон, подчертавайки основно проблемите с корупцията и няколкото убийства, извършени в столицата през последните дни.

графика Melange Bulgaren

Официалните данни от сайта на Министерство на туризма показват, че за 2017 г. броят на австрийците, посетили България е спаднал с 10,2% спрямо 2016 г. С повече, а именно -17% и -13,6% са намалели само туристите от Малта и Швейцария. Тези данни идва на фона множеството евтини директни полети между Виена, София и Варна, несигурната обстановка в съседна Турция и кризата в Гърция – все фактори, които се очакваше да стимулират австрийците да посетят България.

Опознавателна стратегия

Данни за посещаемостта на България от чуждестранни туристи за периода януари-ноември 2017 в сравнение със същия период за 2016 година

Въпреки наличния интерес, страната ни продължава да бъде сравнително непозната за жителите на алпийската република. „Нашият опит показва, че най-добре работи рекламата от уста на уста”, казва Венета Табакова и допълва: „Всеки, посетил страната ни, е останал доволен и я препоръчва на приятелите си като дестинация”.  Но едва ли може да се разчита само на храбрите усилия на единични туристически фирми, които имат интерес да привличат австрийски туристи. В случая е нужна целенасочена и постоянна държавна политика, която да се грижи за популяризирането на България. „Министерство на туризма подготвя специална комуникационна кампания за 2018 г, обхващаща 22 държави, включително и Австрия, чиято цел е да има засилена целогодишна реклама на страната ни”, каза пред Меланж Булгарен Албена Методиева, директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация” към Министерство на туризма. Все още не е ясно кога ще започне тази кампания, нито какви послания ще отправи тя към отделните държави. Ако тя е добре таргетирана и персонализирана, може и да усетим положителното й влияние  върху австрийските туристи.

Дотогава се надявам Валтер да не се откаже от желанието си да посети Родопите и да разкаже положителните си впечатления на повече приятели.

______________________

Още по темата:

Скучен щанд на кьоше

Ferien Messe 2016: Интересът на австрийците към почивка в България се повишава

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации