17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: Разходка с екскурзовод из Кабинета на изкуството в Музея на...

Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод из Кабинета на изкуството в Музея на историята на изкуството

-- Реклама --

Елате с нас, за да се насладите и научите повече за великолепните произведения на изкуството в Царицата на музеите във Виена

снимка khm.at

2.700 кв.м,  20 зали,  300 витрини, 2.160 от общо 8 000 изложени експоната. Така изглежда описана в цифри една от най-богатите и разкошни музейни сбирки в Европа – „Кабинетът на изкуството“ (Kunstkammer), разположена на първия етаж в Музея на историята на изкуството.

Историята на колекцията се корени дълбоко във времето на Късното Средновековие, Ренесанса и барока. Възможността да се радваме на великолепието на ценните предмети дължим най-вече на династията на Хабсбургите. По тяхно време е било въпрос на чест и доказателство за величие и значимост да притежават най-красивите произведения на изкуството, както и най-редките чудеса на природата и техниката. Да им подаряват достойни за техните колекции  предмети пък означавало засвидетелстване на особено уважение и почит към тях. Така през годините тази съкровищница нараствала по обем и ценност.

Сред големите имена, които с изискан вкус и колекционерска страст са събирали неоценими предмети на изкуството, е Фердинанд II от Тирол (1529-1595), чиято колекция в двореца Амбрас в Инсбрук е наследила най-големите ценности на императорите Фридрих III, Максимилиан I и Фердинанд I. За обогатяване на сбирката допринася и Рудолф II (1552-1612), както и ерцхерцогът  Леополд Вилхелм (1614-1662), наместник на императора в Нидерландия и един от най-страстните колекционери и познавачи на изкуството сред Хабсбургите.

След повече от 10 години реставрация, която струваше на австрийската държава около 18 млн. евро, на 1 март 2013 г. Кабинетът на изкуството отново отвори врати за широката публика.

Да се опише „Кабинетът на изкуството“, наричан още „архив на мъдростта“,  е трудно, затова Ви предлагаме заедно да се насладим на красотата му, а екскурзоводката Диана Пиперова ще ни запознае с историята на уникалната по рода си сбирка. Увлекателно и живо тя ще ни разкаже повече за чудесата от сребро, седеф, злато, слонова кост, порцелан и абанос, както и за прочутата „Салиера” на италианския майстор Бенвенуто Челини.

снимка khm.at

Повече няма да разкриваме, просто Ви очакваме на 28-ти януари в 14.30 ч. да споделите с нас едно преживяване, което се надяваме да остави за дълго красив спомен от света на изкуството.

Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод из Кабинета на изкуството в Музея на историята на изкуството

 

КОГА: 28 януари 2018 г от 14.30 ч.

КЪДЕ: Музей на историята на изкуството (Kunsthistorisches Museum), Maria-Theresien Platz

 

Ще Ви чакаме точно пред централния вход на музея.

Цената на билета за музея е 15 евро, за студенти (до 25 години) и пенсионери (над 65 години) – 11 евро (срещу представяне на документ), деца и ученици до 19 години – безплатно. Цената на беседата е 8 евро за възрастни и 5 евро за студенти, за деца и ученици – безплатно. За по-голямо удобство предлагаме и слушалки на цена от 2 евро.

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации