17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРикардо Мути отново ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Рикардо Мути отново ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

-- Реклама --

Виенската филхармония кани зрителите на музикално пътешествие из Виена от края на 19-и и началото на 20-и век

Златната зала на Музикферайн и Виенската филхармония по време на Новогодишния концерт ©Terry Linke

 На 1 януари 2018 в Златната зала на виенския Музикферайн ще се проведе традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. За пети път на диригентския пулт ще застане италианският маестро Рикардо Мути. Той е сред големите имена, които трайно си сътрудничат с Виенската филхармония. Съвместната творческа дейност на 76-годишния Мути с Виенската филхармония започва още през 1971 г. на сцената на Залцбургския музикален фестивал. Той застава на диригентския пулт пред Виенската филхармония по цял свят повече от 500 пъти, а през 1993, 1997, 2000 и 2004 година дирижира Новогодишния концерт. В знак на признание, по случай 70-годишнината му през 2011 година, Мути е обявен за почетен член на Виенската филхармония.

Рикардо Мути
©Todd Rosenberg

Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус. На 1 януари 2018 г. освен творби на композитори от легендарната фамилия Щраус, ще прозвучат и произведения на Франц фон Супе и Алфонс Цибулка. Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса „На хубавия син Дунав” и с „Радецки Марш”, при който публиката пляска в такт, а диригентът е с лице към публиката и дирижира аплодисментите.

Организиран в началото с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, концертът отдавна се е превърнал в истинско събитие, което е подготвено до най-малкия детайл. Флоралната украса е фантастична и представлява удоволствие за всички сетива. Дълги години цветята пристигаха от италианския град Сан Ремо, а от 2015 г. филхармонията си сътрудничи с виенските общински оранжерии. Украсяването ще започне още на 27 декември и ще я превърне в огромен цветен парк. Тя ще бъде украсена с 30 000 стръка цветя, а след края на концерта публиката традиционно си взема поне едно листенце за спомен.

Неотделима част от Новогодишните концерти са балетните изпълнения, които се прожектират и в залата.  Както всяка година, и този път Австрийската обществена телевизия ORF, която за 60-и път ще предава на живо концерта, е записала вече танците на солистите на балета при Виенската опера. През 2018 година се навършват 100 години от смъртта на австрийския архитект Ото Вагнер и 100 години от края на Австро-Унгарската империя. Местата, където са записани танците, са свързани именно с тези годишнини. Постановката е дело на италианския хореограф Давид Бомбана, а костюмите са на каталунския моделиер Джорди Родж (Jordi Roig). Кратки телевизионни репортажи ще напомнят за още два юбилея, които Австрия отбелязва през 2018 г. – 300-годишнината на Порцелановата манифактура Аугартен и 650-годишнината от създаването на Австрийската национална библиотека. Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт, този път е под мотото „Виенския модернизъм 1918-2018“ и представлява музикално пътешествие из Виена от края на 19-и и началото на 20-и век, когато са живели и творили и най-известните представители на Виенския модернизъм – Ото Вагнер, Густав Климт, Егон Шиле и Коломан Мозер, а всички те са починали именно през 1918 г.

Цените на билетите са между 35 и 1090 евро за основния концерт, а за предварителните концерти на 30 и 31 декември те са между 20 и 800 евро. Въпреки високите цени желаещите да присъстват в залата са много и билети се продават единствено след участие в томбола, за която всеки може да се запише на сайта на Виенската филхармония от 2 януари до 28 февруари.

На 1 януари 2018 над 50 млн. зрители в повече от 90 страни ще гледат на живо Новогодишния концерт под диригентската палка на маестро Рикардо Мути.

Информация на 

Ойроком-ПР

Бюро за международни връзки на Община Виена

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации