10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноОт банка в луксозен хотел - реконструкция по конец

От банка в луксозен хотел – реконструкция по конец

-- Реклама --

Българската следа в изграждането на луксозния хотел Hyatt във Виена намираме в лицето на архитект Паулина Владимирова-Ципфел

Текст Елица Ценова

Архитект Паулина Владимирова-Ципфел

В началото на юни 2014 г. на емблематичния виенски площад  Am Hof официално отвари врати хотел Park Hyatt Vienna. Световноизвестната луксозна верига се настани в построената през 1913-1915 сградата на бившата централа на Länderbank. Заради своята архитектурна и историческа стойност тя е със статут на паметник на културата.

„Реконструкцията на сградата и превръщането й от банка в хотел ни отне почти две години”, разказва архитект Паулина  Владимирова-Ципфел, която е част от ръководния екип  на големия проект.

Почти детективска история

Когато архитекти, реставратори и строители започват работа, на терена няма и следа от някогашното великолепие. Дървените облицовки  в стил класицизъм в кабинетите на директорите (един от тях е бил и бившият австрийски канцлер Франц Враницки), празничното фоайе  и балната зала,  както и  стилното обзавеждане са изчезнали завинаги  в пламъците на избухнал през ноември 2011 г. пожар.

Решението на Комисията за опазване на културното наследство и инвеститора-фирма Signa е категорично – всичко в изгорелия Bell Etage трябва да бъде възстановено в оргиналния вид. На практика това означава изграждането отново на почти 3 000 кв.м стенни и таванни облицовки с богата орнаментика, стотици линейни метри лайсни с дърворезби, десетки пиластри с капители,  дървена подова настилка с интарзии, каменни камини, дървени врати,  вградени гардероби и десетки стилни мебели.

Детайли от вратите, стените и таваните на Bell Etage

„Екипът, който ръководех за ателие Kopp Restauratoren,  създаде чертежите на историческите дървени облицовки, унищожени от пожара, както и моделите на дърворезбарските орнаменти. Заедно с реставраторът Антоний Петков, вторият българин в проекта, се бяхме превърнали почти в детективи”, спомня си Паулина Ципфел. Проучват се и се сравняват стотици снимки, изследват се архивни планове и документацията от преди пожара, при която със специална лазерна технология са били систематично заснети стените сантиметър по сантиметър. Целта е не само визуално сходство с оригинала, но и да се използват същите материали, за да се постигне автентичен исторически ефект. Така на места дървените ламперии съчетават до осем вида дървесен фурнир  в различен цвят и плътност, рисуващи великолепни геометрични комбинации.

Изцяло реконструираното фоайе на Bell Etage снимка Hotel Hyatt Vienna

„За мен беше впечатляващо с каква грижа се отнасяше към обекта държавната институция в лицето на Комисията за защита на паметниците и колко високо беше вдигната летвата  за съответствие с историческия оригинал.  Всеки детайл се проверяваше обстойно от Комисията за защита на културното наследство и сме имали случаи металните брави на вратите да бъдат върнати, защото декоративните нарези не са достатъчно дълбоки”, дава пример за високите изисквания към работата архитект Ципфел.

Балната зала – сърцето на красивия Bell etage.

Тя самата прекарва почти две години на третия етаж, реконструирайки „сърцето” на сградата – балната зала, фойето към нея, работните кабинети.  „Беше необходима невероятна прецизност и точност в измерванията и изчисленията, за да се получи необходимото съвпадане на отделните елементи”, разказва възпитаничката на хасковската Математическа гимназия. Опитът в проектиране и обзавеждане на хотели в Германия и Австрия й познанията в мебелопроизводство й помагат да се справи с предизвикателствата на проекта. Не малко трудности създават двете врати с форма на четвърт окръжност в дъното на балната зала.

Балната за в целия си блясък. В дъното се виждат двете врати във формата на четвъртокръжност снимка Signa

Нелесна задача е и съчетаването на аристократичния дух на старата сграда с новото предназначение на помещенията. Балната зала, например, вече трябва да служи и за конференции и семинари и трябва да е оборудвана с модерна техника и инсталации. Затова зад дървените панели на тавана, внимателно са прокарани техническо оборудване и кабели, захранващи прожекторите и модерния екран, скрит зад старинен гоблен. В стените на фойето деликатно са вградени минибарове, помагащи при обслужването на гостите по време на различни събития. Работните кабинети, които сега служат като зали за срещи и семинари, са оборудвани със съвременна техника, дискретно скрита в изцяло възстановените  вградени гардероби.

В балната зала успешно се провеждат и конференции

Старото е ново

Днес третият етаж на петзвездния Park Haytt Hotel впечатлява със стил и сдържан лукс. Паулина Ципфел е щастлива, че е била част от този престижен проект. „Да бъда част от ръководния екип на този уникален по естеството си проект беше за мен предизвикателство и отговорност, но също така и голяма професионална удовлетвореност. При официалното откриване на сградата през юни 2014, дори ние, които прекарахме в нея 2 работни години, бяхме впечатлени от стила, великолепието и разкоша на крайния резултат“ обобщава тя.

Точните измервания и прецизните изчисления на арх.Паулина Ципфел осигуряват идеално съвпадение на всички елементи.

Безупречната реконструкция на помещенията  от  Bell Etаge на хотел Hyatt впечатлява гилдията на архитектите и строителите и намира място в годишното специализирано печатно издание за Виена и Долна Австрия Architektur.planen.bauen. Wirtschaft.

 

 

Паулина Владимирова-Ципфел е завършила специалност „Архитектура” в Техническия университет във Виена. Има повече от 15 години практически опит в областта на вътрешната архитектура и преустройство. Фокус в работата й дълги години е вътрешният дизайн и обзавеждане на луксозни хотели. Тя е била ръководител на редица успешни проекти в Германия и Австрия. През 2015 г става съсобственик на студио за кухненско обзвеждане Küchenstudio Zipplan.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации