12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноБългарчетата, родени в чужбина, ще могат вече лесно да вписват и бащино...

Българчетата, родени в чужбина, ще могат вече лесно да вписват и бащино име в акта за раждане

-- Реклама --

При желание на родителите в българския акт за раждане на деца, родени в чужбина, ще може да се бъде записано и бащино име, ако такова не фигурира в чуждите документи. Това решиха депутатите с приемане на промени в Закона за гражданската регистрация, инициирани от „Обединените патриоти“.

От 2010 г. насам такава възможност не бе предвидена, а в част от европейските страни има само собствено и фамилно име. По данни на омбудсмана към 2015 г. около 9000 български деца, родени в чужбина, фигурират в регистрите у нас без бащино име. Отсъствието на бащино име създава затруднения при завръщането на децата в България, пише в мотивите на вносителите.

„Още през 2015-та, когато няколко души повдигнахме въпроса пред тогавашния омбудсмана беше внесен законопроект, който да позволи вкарване на името още при подаването на документите с писмена декларация на родителите“, пише в своя блог живеещият в Германия Боян Юруков. „Законопроектът остана висящ в комисията за българите в чужбина. Не помогна и това, че вносителят нямаше подкрепа, а и МРРБ, който отговарят за ГРАО, открито се противопоставяха на текста. В началото на тази година беше внесен аналогичен законопроект от Обединени патриоти, който беше приет окончателно вчера. Той има допълнение, което позволява добавяне на бащиното име в последствие с писмено заявление до общината, което ще спести доста време и пари на семейства вече минали процедурата с акта“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации