17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияПредставяне на книгата "Дом Витгенщайн - Виена, вестител на българската култура в...

Представяне на книгата „Дом Витгенщайн – Виена, вестител на българската култура в Австрия“

-- Реклама --

Най-новата книга на д-р Димитър Драндийски „Дом Витгенщайн – Виена, вестител на българската култура в Австрия“ ще бъде официално представена и във Виена на 2 ноември 2017 г.

През тази година с различни изяви Българският културен институт отбелязва своята 40-годишнина. Като пряк свидетел и активен участник в събитията авторът на книгата описва подробно ролята на българските организации във Виена и проследява историята за създаването на БКИ. Той обръща специално внимание на многобройните културни прояви като ги илюстрира с архивни документи и снимки.

Книгата е отпечатана от издателство „Гутенберг” и бе представена в София на 18 октомври в зала „Архиви” на Държавната агенция на ул.”Московска”5.

Представяне на книгата: Дом Витгенщайн – Виена, вестител на българската култура в Австрия” с автор д-р Димитър Драндийски

КОГА: 2 ноември 2017 г. от 19 ч.

КЪДЕ: БКИ”Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18

Сградата, в която се помещава Българският културен инетитут е проектирана в периода 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн – Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн.

Архитектурата на къщата е уникална. Всички вътрешни детайли са разработени от Лудвиг Витгенщайн – прозорците, бравите на вратите и прозорците, ъглови радиатори, асансьора и др. Витгенщайн, философът на 21 век, е въплътил своите философски виждания в изчистените линии на сградата, превърнала се в наши дни в архитектурна забележителност. От 1971г. къщата е паметник на културата.

През 1975 г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт. БКИ „Дом Витгенщайн” разполага с творческа база, в която българските творци пребивават по време на престоя си. Той има четири изложбени зали, театрална зала, конферентна зала, библиотека. Домът разполага с два рояла. От 1978 г. БКИ „Дом “Витгенщайн” функционира като разширена културна служба към посолството на България във Виена.

________________

Още по темата:

Димитър Драндийски: От 300 години българинът доказва в Австрия, че знае и може – интервю за Меланж Булгарен

40 години Български културен институт „Дом Витгенщайн“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации