17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияКартини на Цанко Лавренов и Васил Стоев ще бъдат изложени в БКИ"Дом...

Картини на Цанко Лавренов и Васил Стоев ще бъдат изложени в БКИ“Дом Витгенщайн“

-- Реклама --

Градска художествена галерия-Пловдив гостува във Виена с подбрани картини на известни български художници

44 картини на големия български художник Цанко Лавренов ще бъдат представени в залите на БКИ“Дом Витгенщайн“. Творбите идват от фонда на Градска художествена галерия-Пловдив с подкрепата на Община Пловдив. Цанко Лавренов (24 ноември 1896 г.-18 октомври 1978 г.) е знаков за българското изкуство творец, оставил ярка следа в културния живот на страната. През 1921 и 1922 г. той посещава частното художествено училище „Света Анна“ във Виена, където се среща се с модерното европейско изкуство, впечатлява се от сецесиона и експресионизма. Въпреки че не успява да получи академично образование, той твори активно до края на дните си и оставя богато художествено наследство.

Заедно с неговите картини в културния дом ще бъдат показни творби и на друг голям пловдивски художник – Васил Стоев. Неговите абстрактни платна впечатляват с въображение и нестандартни решения за движение, емоция и тишина.

Изложбите са част от културната програма на страната ни по повод председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г., както и избирането на Пловдив за културна столица на Европа през 2019 г.

Официалното откриване ще се състои на 24 октомври 2017 г. от 19 ч. в БКИ“Дом Витгенщайн“ в присъствието на директорката на културната институция Румяна Конева, австрийския изкуствовед Улрих Гансерт и директора на ГХГ Пловдив Красимир Линков. Изложбите ще останат във Виена до 30 ноември 2017 г.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации