8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеУдари първият учебен звънец за децата от българското училище "Св.св.Кирил и Методий"...

Удари първият учебен звънец за децата от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена

-- Реклама --

Повече от 310 деца ще се обучават през новата учебна година в Българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св.св.Кирил и Методий“

С много гости, цветя и прекрасно настроение бе открита новата учебна година за малчуганите от българското училище във Виена. На 16 септември родители, ученици и учители се събраха, за да чуят заедно първия звънец, който тържествено запя в ръцете на директорката Ирина Владикова.

Тазгодишното тържество започна с откриване на изложба в памет на 180-та годишнина от рождението на Апостола. Специални гости бяха консулът Ивайло Върбанов, посланикът и постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и другите международни организации във Виена доц. д-р Светослав Спасов, директорът на БКИ“Дом Витгенщайн“ Румяна Конева, председателят на БКПО“Кирил и Методий“ Бойчо Дамянов, председателят на Сдружението на българо-австрийското училище Даниел Карамачев.

„Общият брой на учениците вече надхвърля 310“, сподели д-р Владикова и допълни, че за първокласниците са разкрити четири паралелки. В първи клас досега са записани 52 деца, а във втори – 58! Продължава успешно да се развива детска група за 4-годишните „Мечо Пух“, както и детската градина „Моливко“, в която ще има две предучилищни групи. Сплотеният преподавателски колектив се радва на ново попълнение – младата и ентусиазирана учителка Симона Захариева, която поема една предучилищна група и 1-ви Б клас.

Учителският колектив (от ляво на дясно): Анета Геранлиева, Сълзица Громан, Ирина Владикова, Красимира Шарф, Симона Захариева

Нарастващият брой учащи отново поставя въпроса с класните стаи, в които да се обучават малчуганите. От ръководството на училището са доволни от предоставените от страна на българското посолство нови помещения, чийто основен ремонт предстои.

По стара българска традиция учениците бяха посрещнати с питка и здравец, а директорката лисна вода от медно менче, за да върви учението на всички като „по вода“.  „Ще работим по нови програми, с нови учебници, с нови сили и желание! Нека заедно да учим децата ни да говорят, пишат и четат на български език и да създадем у тях чувство за българска културна идентичност“, каза още в приветственото си слово директорката Ирина Владикова.

Повече информация за програмата на Българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий“ може да намерите ТУК

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации