5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПърви учебен ден в австрийското училище

Първи учебен ден в австрийското училище

-- Реклама --

Картонената фуния със сладости е важна част от първия учебен ден на първокласниците в Австрия

Вълнение, радост, гордост. Страхове, напрежение, стрес, очаквания. Първият учебен ден е свързан с много емоции както за самите деца, така и за техните родители. Особено специални в този ден са първолаците, които за първи път прекрачват прага на училището. Всяка държава има свои традиции, обичаи и правила, свързани с училището и с първия учебен ден. В Австрия този ден преминава доста по-спокойно и обикновено в сравнение с празничната еуфория, с която сме свикнали в България.

На училище от 1 септември, но не съвсем

В България училищният звънец бие винаги на 15 септември. На теория в Австрия училището отваря врати на 1 септември, но всъщност датата не е фиксирана. Учебната година за децата от Виена, Долна Австрия и Бургенланд винаги започва в първия понеделник на септември, а в останалите провинции – една седмица по-късно. В алпийската република е задължително посещаването на училище от 6 до 18 години. В основното училище (VS) децата прекарват четири години, след което трябва да се прехвърлят към някоя от следващите форми на образование. Учебниците са безплатни и се раздават от учителите през първите дни. Още в началото на лятото родителите на първокласниците получават дълъг списък с необходимите пособия, които трябва да бъдат закупени и стриктно надписани с името на детето.


От родители за родители: Какво трябва да знаем за образователната система в Австрия

Адреси на български училища в Австрия


Без цветя и речи

И макар началото на учебната година и в Австрия да е свързано с много вълнения и празнично настроение, липсва познатата ни от България тържественост и официалност. Тук не е обичайно да се подаряват цветя на учителката, няма и тържество с речи и химни в училищния двор. Първият учебен ден за първолаците е по-скоро семеен празник. През този ден малчуганите прекарват в училище съвсем малко време. Те отиват там придружени от родителите си, а често и от баби и дядовци, които търпеливо чакат около 40 минути пред класната стая. Вътре децата намират своите места, оглеждат другарчетата си, а учителката им разяснява най-важните правила, които ще трябва да спазват през следващите четири години. С това престоят в училището за този ден приключва и цялото семейство може да отиде на разходка в парка, в Пратера или зоологическата градина и да се събере на семеен обяд.

Много лакомства и изненади в Schultüte

По традиция има няколко задължителни аксесоара, които отличават първолаците, отправили се към училището. Освен новите чанти и празничните дрехи (често типични народни носии), те носят цветна хартиена фуния, пълна с лакомства. Това е т.нар. Schultüte или Zuckertüte, която има повече от 200-годишна история и е пренесена в Австрия от Германия през 1940 г.

Първите писмени данни за носените от първокласниците фунии датират от 18 век и идват от  района на Тюрингия и Саксония. Оттам обичаят се е разпространил и към други части на Германия, а по-късно и към Швейцария и Австрия. През 1910 г. отново в Саксония започва и фабричното производство на конусовидните опаковки, които родителите пълнят с шоколад, ябълки, орехи, бадеми и сушени плодове. В бедните военни години, когато не е имало достатъчно сладости, хората са слагали във фуниите картофи, моркови, дори обувка, но не са се отказвали от идеята.

В Австрия картонените конуси не са чак толкова популярни, както в Германия, но и тук дни преди началото на учебната година, супермаркетите предлагат готови фунии в различни размери и мотиви. Последната мода залага на героите от „Междузвездни войни“ за момчетата или на различни принцеси за момичетата. Не липсват и бутикови изпълнения в някои специализирани магазини. Истинско преживяване е и самостоятелното изработване на Schultüte, тъй като тогава малчуганите могат да развихрят фантазия и да залепят всичките си любими герои. Към сладките неща много родители прибавят и по някой дребен подарък. В последните години не са редки и случаите, в които учителите предварително предупреждават родителите да си спестят подготовката и носенето на Schultüte.

снимка АРА

 

Прекрачването на училищния праг е първата голяма промяна в живота на 6-годишните малчугани. Сега вече от тях се очаква да спазват определен ред и дисциплина, да бъдат отговорни и да се адаптират към новата среда и задачи. За да могат да се справят с тези изисквания и предизвикателства, децата имат нужда от „подслаждане” на ежедневието. Затова и на първия учебен ден те се сдобиват с куп сладости, които да ги зареждат с енергия през учебните дни и да правят по-сладка и поносима промяната. Получаването на Schultüte е един вид знак за смяна на социалния статус на малчугана и навлизането му в нов етап на развитие. Често малчуганите дори не ги отварят в училище, а връщат пълната фуния у дома.

Първият ден децата не носят раница или чанта, освен ако учителката изрично не е казала. Следващите дни от първата учебна седмица стават все по-дълги, децата получават необходимите учебници и тетрадки, подреждат работните си места, научават разположението на класните стаи, опознават се помежду си и постепенно преминават към нормален учебен процес.

____________

Още по темата:

Какво да сложа днес в Jausenbox?

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации