18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМитрополит Антоний освети новия български православен храм „Св.Иван Рилски” във Виена

Митрополит Антоний освети новия български православен храм „Св.Иван Рилски” във Виена

-- Реклама --

„Църквата е духовен дом за всички православни българи“, подчерта в словото си митрополит Антоний

Текст и снимки Елица Ценова

 

„Много е хубава новата църква”, „Хм, доста различна е, има нещо възрожденско в стенописите”, „Голяма е, ще побира повече хора по празници”. Десетките българи, които в събота и неделя посетиха новата българска църква „Св.Иван Рилски” в австрийската столица, не криеха въодушевлението си. В общия възторг и радост се прокрадваше и притеснение, породено най-вече от факта, че храмът се намира на партерния етаж в нов жилищен комплекс. „Дали живеещите наоколо няма да се оплакват?”, питаше се Станимир, поглеждайки към австрийците, които любопитно спираха и се заслушваха в църковните песнопения, носещи от храма. „Тук хората са свикнали на мулти-култи разнообразие, а и щом общината е разрешила, значи няма проблем”, успокоиха го приятелите му.

„Не е редно да се каже, че църквата „отваря врати”, деликатно ме поправя енорийският свещеник отец Иван Петкин и пояснява, че едва след освещаването църквата става действащ храм. „Вратите на нашата църква винаги са били отворени за всички наши сънародници. Без да се натрапва, тя винаги е готова да помага на хората и да ги подкрепя”.

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия, е основана през 1967 г., а на 19 май 1969 г. е регистрирана и държавно призната от страна на Република Австрия като тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, Светия синод със седалище София и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

До 24 декември 1993 г. БПЦО „Св. Иван Рилски“ е ползвала безплатно Руската православна църква в трети район, където са отслужвани един път в месеца български служби. През март 1993 г. българският посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

С годините помещението става все по-тясно и не може да отговори на нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Строежът на новия храм, който се намира на улица Dunklergasse 21 в 12 район на Виена, започва на 17 септември 2013 г. На 11 юни, неделя, храмът бе официално осветен от Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В новата, действаща вече църква, бе отслужена и първата света литургия.

Специални гости на празника бяха свещениците иконом Юлиан Ангелов от Берлин и иконом Петър Симеонов от Париж, протосингелът архимадрит Атанасий Султанов от Будапеща, патриаршеският протодякон Иван Петков от София, директорът на дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет г-н Емил Велинов, Постоянният секретар на Министерството на външните работи г-жа Елена Шекерлетова, представителят на кардинал Шьонбурн викарният епископ д-р Хелмут Кретцел, както и официални гости от австрийска страна – представители на Службата по вероизповеданията към федералното Канцлерство. Поздравителни адреси бяха изпратени от премиера Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фъндъкова, заместник-председателя на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов, директора на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

По време на възкресно-празничната вечрна служба на 10 юни, както и на утрената и освещаването пя част от хора „Св.Наум Охридски”. Четирима от общо 12-те члена на формацията бяха във Виена специално за освещаването на българския храм. Светата литургия в неделя бе озвучена от смесения хор към българската църква с диригент Анна Футикова.

В свеото обръщение към вярващите митрополит Антоний подчерта, че „макар и на стотици километри от дома, българите във Виена имат късче от България наблизо”. „Така, прекрачвайки прага, ще сгрявате сърцата и душите си и чрез този храм ще можете да се докоснете до своята родина”, каза още Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Храмът  е построен със средства на българската държава в лицето дирекцията по Вероизповеданията към Министерски съвет, с подкрепата на Посолството на РБ във Виена, на стотици сънародници, дарители, спомоществователи и приятели на България. Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен също има своя скромен принос в довършителните работи. Една от разходките от поредицата „Непознатата Виена„, организирана съвместно с екскурзоводката Диана Пиперова, бе изцяло с благотворителна цел като събраните средства бяха дарени на храма.

______________

Още по темата:

Новият български православен храм „Св.Иван Рилски” ще бъде официално осветен

Българи от Виена събраха средства за новия православен храм „Св.Иван Рилски“

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации