22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноРазкази за съвременно изкуство и култура в България и по света

Разкази за съвременно изкуство и култура в България и по света

-- Реклама --

Съвременното изкуство и неговите най-ярки произведения от България и света ще бъдат представени през погледа на младите изкуствоведи Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Една вълнуваща лекция за всички, които са любопитни към света на изкуството днес и парадоксите в него. Провокация, естетка или просто удоволствие? На всички тези въпроси и много други ще ви отговорят организаторите на събитието на 8-ми юни от 18.30 часа в Българския културен институт “Дом Витгенщайн”, Виена. Очаквайте едно свежо и вдъхновяващо преживяване! 

Текст Нора Динчева

Esther Stocker e италианска художничка, която през 1999 г. се дипломира в Художествената академия във Виена. Известна е със своите геометрични инсталации.

Защо съвременно изкуство?

Често то е неразбираемо и достижимо само за определен кръг от артисти и критици. Неговата елитарна аура попада между двете крайности – от крайно преклонение до напълно отричане, както от класическите художници и критици, така и от обикновените посетителите в галерии и музеи. Така изкуството днес често остава чуждо за своите съвременници.

Разбира се, липсата на постоянни експозиции със съвременно изкуство в музеите в България, както и изучаването на история на изкуството само до модерността във висшите художествени учебни заведения, подчертава дефицита на държавната политика в тази област.

Наблюдавайки тези процеси Теодора Константинова и Радослав Механджийски решават да бъдат посредници между двата свята – този на съвременното изкуство и на широката публика. Те виждат тяхното общо бъдеще в серия от лекции, където фокусът пада върху нов начин за представяне на изкуството: достъпен и освободен от тежкия академичен дух, актуален и динамичен под формата на диалог със самата публика.

Освен това изкуствоведите разглеждат съвременното изкуство през общия цивилизационен контекст, където се преплитат различни сфери на живота –­ наука, биология, космология. Така препратките и парадоксите в културния поток получават нов и вълнуващ смисъл.

Ai Weiwei е китайски творец, който подрежда 1005 спасителни жилетки от бежанци във формата на лотосови цветя пред двореца „Белведере“ във Виена.

Защо лекции?

Лекциите на двамата млади изкуствоведи са опит за изграждане на функциониращ модел на културно събитие. Те не са затворен цикъл от информация, която в рамките на няколко последователни лекции представя само енциклопедично даден автор и творчеството му. В техните лекции елементът на изненада е водещ и публиката сама може да определи в каква посока да тръгне дискусията, както и да предложи теми, които я вълнуват. Ето защо наред с образователния момент в срещите с Теодора и Радослав на лице е и активното участие на публиката, щипка шоу и безкрайно любопитство.

Инсталацията “The Key in the Hand” 2015 на японката Chiharu Shiota е представена за първи път на 56-тото издание на Biennale di Venezia, Италия. Шиота е ученичка на емблематичната Марина Абрамович.

Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света?

На 8-ми юни ще разберете как се раждат първите инсталации и пърформанси, откъде възниква идеята за концептуално изкуство, кои са най-атрактивните съвременни автори и произведения от България и света? Може ли всичко да бъде изкуство и намира ли място сред съвременните произведения класическата представа за красивото?

Специален акцент ще бъдат българските съвременни художници, които успешно се реализират на австрийската сцена.

Теодора Константинова и Радослав Механджийски, снимка: Георги Величков

Art and Culture.today

Радослав Механджийски и Теодора Константинова, млади изкуствоведи и създатели на платформата за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today” (www.ARTandCulture.today), пристигат във Виена, за да представят на българската публика една вълнуваща и нестандартна лекция, чрез която да вникнете в парадоксалния свят на съвременното изкуство!

Събитието е подходящо за всеки – носете единствено любопитството си! Лекцията ще бъде съпроводена от богата презентация, множество образи и интересни примери! Заповядайте на 8-ми юни 2017 г. (четвъртък) от 18:30 ч. в БКИ „Дом Витгенщайн“! Вход: Свободен / Език: български

Ако искате винаги да сте в крак със съвременното изкуството може да получавате безплатни материали, като влезте в сайта на Теодора и Радослав www.ARTandCulture.today и впишете имейла си в появяващото се балонче. Веднага ще ви изпратят списък с фантастични филми за изкуство, информация за любопитни онлайн проекти и още много други изненади.

Многобройната публика по време на една от лекциите на Теодора Константинова и Радослав Механджийски в „Дом на киното“.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации