5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТържествено честване на 24 май във Виена

Тържествено честване на 24 май във Виена

-- Реклама --

С много цветя, усмивки и богата празнична програма българите във Виена отбелязаха най-светлия български празник – 24 май

Тази година Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост съвпадна с две важни годишни – 40 години от създаването на БКИ”Дом Витгенщайн” и 25 години от основаването на българско училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена.

Празникът във Виена започна с поднасяне на цветя пред паметника на Светите братя в двора на културния ни институт и продължи с богата поетично-музикална програма на учениците. Със стихове, песни и танци децата от началните класове на българското училище припомниха делото на Кирил и Методий и показаха пред събралите се гости какво са научили в часовете по български език.

В присъствието на посланик Иван Сираков и директорът на БКИ”Дом Витгенщайн” проф.Румяна Конева бе открита специална документална изложба. Повече от 300 фотографии и документи, собственост на Държавния архив, Министерство на външните работи, БКИ”Дом Витгенщайн” и частни лица разказват историята на културния център. Макар и свързана с името на големия философ Лудвиг Витгенщайн, преди 40 години красивата бяла сграда е била определена за събаряне и само протестите на видни архитекти и културни дейци спират унищожаването й. В този момент тя е закупена от българската държава и след сериозен ремонт започва своя нов живот – като център на българската култура.

Музиканти и певци, участвали в първите тържества в дома, бяха специални гости на празничния концерт, посветен на 24 май. След приветствени думи от страната на посланик Сираков и проф.Конева, бяха връчени наградите на Министерство на културата за принос в популяризирането на българската култура.

Тазгодишните носители на отличието са музикантът Иван Димитров, оперната режисьорка Вера Немирова, докторът на философските науки във Виенския университет Петер Соустол, трио Владигерови – Екатерина, Александър и Константин Владигерови, заместник редакторът на блога на българите в Австрия Елица Ценова. Със специално отличие бяха наградени Ернст Волер – председател на общинската комисия за култура, наука и спорт в трети района на Виена, както и проф.Барбара Хорейш – директор на Институра за ориенталска и европейска арехеология към Академията на науките на Австрия, която е основен двигател за откриването на изложата „Ада Тепе: Най-старият златен рудник в Европа” в Музея за история на изкуството.

Вечерта продължи с празнична програма участието на Кай Гергов (цигулка) и Росен Гергов(пиано), Фриц Крайслер (цигулка), Мария-Магдалена Христова (сопрано), Деница Лафчиева (кларинет), Ива Холц-Николова (цигулка), трио Владигерови и Стоян Янкулов

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации