5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаСилно българско участие на филмовия фестивал LET’S CEE 2017 в Австрия

Силно българско участие на филмовия фестивал LET’S CEE 2017 в Австрия

-- Реклама --

За любителите на съвременното българско кино филмовият фестивал LET’S CEE е подготвил няколко нови заглавия Дебютът на Елица Петкова “Жалейка”, който хвана погледите на журито на Берлинале и “Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мецанов, родил се като проект в творческата лаборатория “София Мийтингс”, място за нови таланти в света на киното. В програмата е включен още документалния –  “Пощальонът” на Тонислав Христов, коментиращ наболялата тема за бежанците в забравено от Бога селце край турската граница. Две копродукции, с участието на България, ще бъдат също показани на австрийския фестивал – Кучета” и “6,9 по скалата на Рихтер”. В секция късометражно кино участват още два български филма „Синът“ на Христо Симеонов и Падаща звезда” на Любомир Йончев с невероятната игра на Стефка Яворова.

CEE Film festivalПетото издание на филмовия фестивал LET’S CEE, който се провежда в Австрия от 21 март до 27 март 2017, включва богата програма с 141 филма от Централна и Източна Европа, Кавказкия регион и Турция. За първи път тазгодишното издание на LET’S CEE ще напусне пределите на Виена и разнообразието от игрални, документални и късометражни филмови ленти ще бъде представено и в други градове – Грац и Филах.

Фестивалът ще бъде открит с лентата на Роланд Враник “Гражданинът”, където вечната тема за интеграцията е облечена в интригуваща и необичайна любовна история.

Конкурсът за документални филми, в рамките на фестивала, отрзява актуални социални и политически явления, провокиращи обществения интерес. Силно впечатление тази година прави „Моя приятел Борис Немцов” за последните дни от живота на известния опонент на Владимир Путин Борис Немцов. Лентата на 26-годишната режисьорка Зося Родкевич беше наградена на филмовия фестивал в Краков. В “Пощальонът” Тонислав Христов коментира наболялата тема за бежанците през хумористичния образ на пощальона Иван, докато в турския филм „Bağlar” конфликтът между турското правителство и кюрдското малцинство е разгледан през погледа на местен отбор за баскетбол.

Сред единадесетте финалисти на късометражните филми за първи път има три филма от Австрия – “Желязното сърце” на Franz Maria Quitt, “Преохлаждане” на Olga Kosanovic и “Принц Аберая” от Anatol Vitouch и Ondřej Cikán. България участва в надпреварата с два филма – „Синът“ на Христо Симеонов и “Падаща звезда” на Любомир Йончев. В секция късометражно кино са включени 50 филма от различни страни, които ще се прожектират безплатно в залата на VHS Urania, Виена.

Предстои ни седмица, изпълнена с емоцията от нови дебютиращи режисьори и чудесно разказани истории на големия екран. Всички български филми ще бъдат част от програмата на фестивала във Виена.

jaleika-film-trailer-20160603-790x481ЖАЛЕЙКА (ZHALEIKA), 2016 г., режисьор: Елица Петкова,

Участват: Анна Манолова, Снежана Петрова, Михаил Стоянов, Мария Клечева, Стойко Иванов, Бояна Георгиева, Ася Попова, Мартон Наги

На кадър е сгушено селце в Пирин. По калдъръмените улици нищо не се променя, освен поколенията. Там расте Лора – младо момиче разтърсено от контрастта на семейните традиции и света отвъд планината. Точно когато започва да опознава живота чрез първата любов, скъсаните дънки и открадните целувки, умира баща й. Той трябва да бъде оплакан публично и убедително пред втренчения поглед на селската общественост. Оказва се, че колкото по-добре е стегната жалейката около врата, толкова по-тясна става клетката, в която живеем.

Награди – специална награда и номинaция за най-добър дебют и Стъклена мечка на Берлинале 2016, печели и Международния конкурс на 20-ия София Филм Фест и голямата награда „София – Град на киното“.

Анна Манолова ще бъде гост и на двете прожекции на “Жалейка” във Виена.

ЖАЛЕЙКА

24.03.2017 г – 16.45 Village cinema 3

25.03.2017 – 21:15 Actors Studio 1

ХристоХРИСТО (HRISTO), 2016 г., режисьор: Григор Лефтеров, Тодор Мацанов,

Участват: Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиян Вергов, Стефан Мавродиев, Любомир Нейков, Димитър Рачков, Ирина Андреева.

Христо е бездомно момче, което успява да си намери работа и дом под наем. Готов е на всичко, за да има нормален живот. Въпреки че се труди усилено, един ден е уволнен и е принуден отново да заживее на улицата. Времето му минава в постоянно търсене на работа. През зимата обаче животът му става още по-труден и Христо едва оцелява.

Проектът Христо е филмова инициатива, осъществена с помощта на творческата лаборатория “София Мийтингс”, която показва, че в началото на XXI век в град с милиони жители има хора, постоянно борещи се за оцеляване. Те деградидат с всеки изминат ден и накрая незабелязани от никой, умират напълно самотни.

Награди – Наградата за дебют и Наградата за най-добра мъжка роля (Димитър Николов, поделена) на 34-ия фестивал „Златна роза“ и Наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ в програма „1-2“ във Варшава’16

Тодор Мацанов ще бъде гост и на двете прожекции на филма “Христо” във Виена.

ХРИСТО

23.03.2017 г – 16.30 Village cinema 3

24.03.2017 – 18:00 Actors Studio 2

пощальонътПОЩАЛЬОНЪТ (THE GOOD POSTMAN), 2016 г., режисьор: Тонислав Христов,

“Пощальонът” е трагикомичен портрет на българско гранично село, в което амбициозен пощальон търси решения на проблемите с обезлюдяването и бежанската криза.

Шепата местни баби и старци всекидневно обсъждат потока мигранти, а темата се актуализира особено остро заради провежданите местни избори (есента на 2014-а) и става част от предизборната агитация на неколцината кандидат-кметове. Така голямата европейска криза се проектира с удивителна острота върху парче земя и неколцината му останали обитатели.

Награди – Награда на журито в 15-ото издание на Международния фестивал на филмите за човешките права, провел се от 10 до 19 март 2017 в Женева.

Любомир Цветков ще бъде гост и на двете прожекции на филма “Пощальонът” във Виена.

ПОЩАЛЬОНЪТ

21.03.2017 г – 21.00 Actors Studio 1

22.03.2017 – 17:00 Actors Studio 1

Dogs_2016КУЧЕТА (DOGS), 2016 г., режисьор: Богдан Мирика

Участват: Влад Иванов, Георге Вису, Драгос Букур

„Кучета” е обещаващ дебют, който умело смесва криминалния жанр с елементи от уестърна, представяйки конфликти в съвременна Румъния. Творбата е копродукция между Фpанция, Рyмъния, Бългаpия и Катар, като продуценти от българска страна са Стефан Командарев и Катя Тричкова а продукцията е осъществена с подкрепата на ИА „Национален филмов център”.

Награди – Отличен е с наградата на ФИПРЕССИ в Кан.

Георге Вису ще бъде гост и на двете прожекции на филма “Кучета” във Виена.

КУЧЕТА

23.03.2017 г – 19.00 Village cinema 3

24.03.2017 – 16:30 Actors Studio 1

6.9 по скалата на рихтер6,9 ПО СКАЛАТА НА РИХТЕР (6.9 ON THE RICHTER SCALE), 2016 г., режисьор: Нае Каранфил

Участват: Мария Обретин, Мируна Билей, Лаурентиу Банеску

Сутрин. Едва доловим трус паникьосва Букурещ, докато градът очаква непреодолимото приближаване на разрушително земетресение. Медиите представят непрекъснато мнения на експерти и зловещи архивни кадри от 4 март 1977 година.

На фона на плашещите кадри от медиите се развива личната драма на актьора Тони, който след 35 години отново среща своя разкрепостен баща, наречен Деди. Творбата е копродукция между Бългаpия, Румъния и Унгария.

 

6,9 ПО СКАЛАТА НА РИХТЕР

26.03.2017 – 18:45 Actors Studio 2

27.03.2017 – 21.15 Village cinema 3

синътСИНЪТ (THE SON), 2015, 29 мин.

режисьор: Христо Симеонов

Филмът разказва за 11-годишно момче, което живее със семейството си в изоставен фургон близо до жп линия. Всяка сутрин баща му скача на буферите на преминаващите товарни влакове, за да търси храна и работа в близкия град. Суровите уроци на бащата трябва да подготвят сина, да се справя с трудностите в живота, който го очаква.

Награди – голямата награда в късометражния конкурс на 26-ия филмов фестивал в Котбус, Германия. През 2015 година лентата спечели голямата награда за най-добър късометражен филм на фестивала „Златна роза“.

Режисьорът Христо Симеонов ще бъде гост и на двете прожекции на късометражния филм “Синът” във Виена.

СИНЪТ

24.03.2017 – 21:00 Urania, Mittlerer SAAL

26.03.2017 – 11.00 Urania, Mittlerer SAAL

падаща звездаПАДАЩА ЗВЕЗДА (SHOOTING STAR), 2015, 28 min.

режисьор: Любомир Йончев

Участват: Стефка Янорова, Стефан Попов, Калия Каменова

Лили (47) е разведена майка с две деца – току-що навършилият пълнолетие Мартин и малката Александра (5). Една студена зимна вечер, Мартин прибира Александра от детска градина. Из тъмните улици на квартала двамата стават част от трагичен инцидент, който трудно може да бъде забравен или заличен. Лили и децата й трябва да се изправят пред трудни решения, чийто последици ще променят живота им завинаги.

Награди – Най-добра актриса (Стефка Янорова) на 22-ри Международен фестивал за късометражно кино в Драма 2016 (Гърция), Най-добър сценарист (Ясен Генадиев, Любо Йончев) на 2-ри Международен филмов фестивал Сосе 2015 г. (Армения), Награда на журито на 5-ти Фестивал за късометражно кино Прокупле 2016 (Сърбия).

ПАДАЩА ЗВЕЗДА

24.03.2017 –14:30 Urania, Mittlerer SAAL

27.03.2017 – 16:00 Actors Studio 2

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации