22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАлександър Ван дер Белен е новият президент на Австрия

Александър Ван дер Белен е новият президент на Австрия

-- Реклама --

С почти 7% разлика независимият кандидат, подкрепян от Зелените, води пред кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер

alexander-van-der-bellen

Първите официални резултати от приключилите в 17 ч. избори за президент на Австрия сочат категорична преднина за Александър Ван дер Белен. Той води с 53,6% срещу 46,4% пред Норберт Хофер. Този път австрийците категорично подкрепиха независимия кандидат и сложиха край на най-дългата президентска надпревара в историята на алпийската република.

resultati

Според вътрешния мнистър Соботка няма данни за нарушения в изборния процес.

Макар и с минимална преднина (30 000 гласа) Александър Ван дер Белен спечели и първия балотаж през май, но след обжалване от страна на Партията на свободата, Конституционният съд отмени тези избори. Насроченият за началото на октомври балотаж бе отменен за 4 декември поради проблеми с пликовете за гласуване по пощата.

Първите коментари на експертите са, че с този категоричен резултат Австрия успя да запази проевропейската си ориентация.

Крайният резултат от изборите ще стане известен в понеделник или вторник след преброяване и на бюлетините от дистанционното гласуване, заради което бе отменен проведеният на 22 май втори тур на президентските избори.

________________-

Още по темата:

Австрия: Зелена светлина за здравия разум

Австрия избра Ван дер Белен и Европа си отдъхна

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации