10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзборният ден в Австрия преминава спокойно

Изборният ден в Австрия преминава спокойно

-- Реклама --

Българите в Австрия гласуват спокойно на втория тур от изборите за президент и вицепрезидент 

Гласуване в секцията в БКИ“Дом Витгенщайн“ към 14 ч. снимка меланж Булгарен

Спокойно и без опашки пред избирателните секции преминава изборният ден в Австрия. Картината във всички секции във Виена към 15 ч. е коренно различна от това, което видяхме само преди седмица. Този път хората са започнали да гласуват още от сутринта и потокът е равномерно разпределен. Средно по 350 човека са гласували в двете секции на Рехте Винцайле и в сградата на посолството. В БКИ”Дом Витгенщайн” до 14.30 ч. са своя вот са дали около 250 човека. В Линц гласувалите са 110, в Брегенц – 100.

Гласуване на балотажа в Линц снимка Дарина Бангиева

„Обстановката във всички избирателни секции във Виена, Брегенц, Линц, Грац, Инсбрук и Залцбург е спокойна. Към момента няма данни за нарушения”, каза за Меланж Булгарен Десислава Бакалчева, първи секретар към посолството на България във Виена и координатор по изборите.

Поради едновременното провеждане с президентските избори и на национален референдум миналата неделя повечето хора трябваше да попълват по две декларации, да се вписват в два списъка и да пускат по две бюлетини. Това създаваше доста напрежение и забавяше значително работата на секционните комиси. Днес изборният процес е значително облекчен и гласуването става бързо.

rechte-wienzeile-13-11
Днес по обяд в сградата на Търговското представителство на Рехте Винцайле липсваха опашки снимка Жулиен Желев

По данни на Министерство на външните работи към 10 ч. около 15 000 българи, живеещи в чужбина, са дали своя вот на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.  Над 800 души са гласували в Испания, почти 750 са гласувалите в Германия. Над 550 души са гласували в Кипър. По-малко са гласувалите в Италия и Франция.

Още по темата:

Рекордно висока избирателна активност сред българите в Австрия

Окончателни резултати от гласуването на българите в Австрия на първия тур на президентските избори

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации