8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВафли Manner топлят виенчани

Вафли Manner топлят виенчани

-- Реклама --

Около 600 домакинства се топлят от вафли

снимка (c)Wien Energie-Christian Hofer
снимка (c)Wien Energie-Christian Hofer

Виена е прекрасен град не само заради историята, която наднича от всеки ъгъл, вкусната торта „Сахер“ и зелените паркове. В последните години австрийската столица се нарежда все по-напред и в класациите за иновативност. Интелигентни решения осигуряват чиста вода, екологично отопление и устойчиво строителство. За тези успехи община Виена разчита и на сътрудничеството на бизнеса. Известната фирма за захарни изделия „Манер“ дава пример за социална отговорност и ефективно използване на енергията.

Вафлена топлина

Известният производител на вафли Манер (Manner) от вчера пусна излишната топлина от процеса на печене в част от топлопреносната мрежа на Виена. Около 600 домакинства и фирми ще имат достъп до общо 1 мегават мощност отопление и топла вода. Отпадъчната топлина от този процес пък ще се обръща в климатична енергия за охлаждане на сладкарските цехове. Сътрудничеството между общинската топлофикация и фабриката на Манер в квартал Херналс на австрийската столица е отличен пример за иновативни енергийни решения. То ще бъде от полза за хората и околната среда – освен всичко друго „вафленото“ отопление намалява с 1000 тона годишно емисията на въглероден двуокис. Това съответства на емисиите от 240 еднофамилни къщи.

снимка manner.at
снимка manner.at

Общата инвестиция на Манер в модернизацията на фабриката във Виена е 40 млн. евро. Площите нарастват с една трета, производството на вафли се увеличава, а оползотворяването на енергията става по-ефективно. В самия производствен комплекс благодарение на екологичната топлоенергия миналата година са изпуснати 34 тона въглероден двуокис по-малко.

Миналата година известаната компания, чийто вафли в розова опаковка са една от емблемите на Виена, навърши 125 години.

Виенски енергиен модел

Община Вина от години се грижи за осигуряването на екологично чисто отопление. Така например, всяка година във Виена се изхвърлят около 135 000 елхи. Събраната почти 600 тона дървесина се преработва в завод за биомаса и от нея се получава над  1 700 MWh енергия – достатъчно, за да покрие електричеството на 900 домакинства и осигури топлина за 2000 семейства в продължение на един месец.

В основата на т.нар. Виенски енергиен модел е залегнал принципът за спестяването на първична енергия чрез използване на отпадъчната топлина. Тук се залага на комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия чрез когенерация, използването на енергия от термична преработка на отпадъци, увеличено използване на възобновяеми енергийни източници. Използването на децентрализираните форми за добив на енергия като домашни соларни фотоволтаични системи и комбинирани технологии за слънчева и геотермална енергия (зелена топлина) се насърчава от Виенската общината. Чрез този модел годишно се ограничава отделянето на до 3 млн. тона въглероден двуокис във въздуха. Получената при производството на електроенергия в топлоцентралите отпадъчна топлина се използва за централно отопление. Тази когенерация дава възможност за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия при максимално оползотворяване на енергийното съдържание на горивата, а ефективността се покачва от 40 на 86%.

Заводът за преработка на отпадъци Шпителау се намира почти в центъра на Виена. Проектиран от Хундервасерт той е сред туристическите забележителности в австрийската столица
Заводът за преработка на отпадъци Шпителау се намира почти в центъра на Виена. Проектиран от Хундервасерт той е сред туристическите забележителности в австрийската столица

Виена е известна и със завода за преработка на отпадъци в Шпителау. Проектиранa от известният художник Хундервасер, шарената сграда на съоръжението се издига близо до центъра на австрийската столица и отдалеч привлича вниманието на туристите.

Повече за системите за преработка на боклука във Виена може да научите ТУК

Материалът е подготвен със съдействието на EURO Comm PR

______________________

Още по темата:

Вафли с лешников крем в розова опаковка

Преработка на боклука по виенски

Най-високият дървен небостъргач в света ще се строи във Виена

Виена: Устойчиво развитие и интелигентни решения

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации