5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗапочна учебната година и за българчетата в Линц и Залцбург

Започна учебната година и за българчетата в Линц и Залцбург

-- Реклама --

За поредна година отвори врати Българско училище „Дунав“ в Линц и Залцбург

Текст Катя Илиева

img_8673

С началото на учебната 2016/2017 година Българско училище „Дунав“ в Линц-филиал Залцбург  празнува своята 11 годишнина. Тържественото откриване се състоя на 1 октомври. Слънчевият октомврийски ден и празничното настроение поставиха едно прекрасно начало.

С много трепет и вълнение децата, учителите и родителите чуха медното гласче на училищното звънче и прекрачиха училищния праг след една чудна, изпълнена с приключения ваканция.

По стар български обичай  учебната година започна с хляб, мед и китка здравец, с наричане за здраве и успех в учението.

img_8721

В този празничен ден имахме удоволствието да чуем незабравимите стихотворения „Аз съм българче“ и „Първокласник“.

Деца от 2 и 3 клас изпълниха любимата на всички песничка “ Детенце хубаво, пиленце любаво“. След началните акорди на пианото, запяха и всички присъстващи в залата.

Вълнението бе изписано най-силно на личицата на малките първокласници.

img_8699

Ден по-късно,  на 2 октомври празничната зала посрещна за втора поредна година и децата на Залцбург, като внесе сред тях много емоции, слънчеви усмивки и много вълнения.

Със сълзи в очите родители и гости си припомниха прекрасното изпълнение на децата от миналогодишния празник на буквите  с изпълнението им на песента „Има светлина“ и танца „Ръченица“. Малките танцьори в Залцбург ще продължат да танцуват и радват с изпълненията си и през тази учебна година.

img_8689

И тук най-развълнувани бяха отново най-малките, първокласниците,  с нетърпение очакващи да научат българските буквички, за да пишат писма на баба и дядо в България.

Приветствени слова и на двете тържества поднесоха г-жа Дарина Тонкова ръководител на училището, учителите и членове на Родителския актив.

img_8801

Гост  и на двете откривания бе  г-жа Десислава Бакалчева, първи секретар в посолството на Р България в Австрия. Тя говори за значението на българското училище в чужбина, за труда, който полагаме всички, за да съхраним българското у децата.

Открай време българинът е държал децата му да се образоват, давал е мило и драго за просвещение, осъзнавайки силата на знанието.

Надяваме се, че всички усилия, които положихме до този момент, ще дадат своите плодове.

Нека празникът да е честит на всички, които пишем и четем със самочувствието на народ с вековна история.

Честит първи учебен ден, деца! Спорна и успешна учебна година!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации