8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПодаването на заявления за разкриване на избирателни секции в чужбина за президентския...

Подаването на заявления за разкриване на избирателни секции в чужбина за президентския вот продължва

-- Реклама --

Българите в Инсбрук успяха да съберат 60 заявления и да си гарантират възможност да гласуват на предстоящите президентски избори и референдум

60. Толкова заявления е необходимо да бъдат подадени, за да може в съответно населено място да бъде разкрита избирателна секция за гласуване на предстоящите на 6 ноември избори за президент и национален референдум. След последните промени в Изборния кодекс близо 2 милиона българи в чужбина отново са в позиция да доказват, че ги има и че искат да участват в политическия живот на България. За да могат да упражнят конституционно гарантираното им право си на глас, което междувременно се превърна и в задължение, те трябва да си осигурят достатъчно избирателни секции. Защото държавата им дава само една – в дипломатическото представителство. Българите от чужбина, живеещи далеч от столицата на съответната държава, имат избор – да пропътуват често стотици километри, да не гласуват изобщо или да се самоорганизират и да съберат 60 заявления (вместо досега необходимите 40 заявления).

Какво означава подаването на заявление?

Важно е да се знае, че подаденото заявление не обвързва със задължение за гласуване, а служи предимно за отваряне на нова изборна секция. То е израз на солидарност и подкрепа, тъй като дава шанс на сънародниците ни, които искат да гласуват, да го направят в удобно за тях място. Освен това, подаденото заявление не задължава да се гласува на посоченото място – лицето може да упражни правото си на глас в която и да е друга секция, в която и да е друга държава в чужбина.

Как се подава заявление?

  1. Заявлението за гласуване извън страната може да бъде подадено чрез писмено заявление по образец (Приложение № 21-ПВР/НР от изборните книжа) лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Адресът на българското дипломатическо и консулско представителство във Виена е: Schwindgasse 8, 1040 Wien, Österreich
  2. Заявлението може да се подаде по електронен път чрез официалната интернет-страница на Централната избирателна комисия ТУК.

Попълването на електронната форма отнема не повече от пет минути. Внимателно изпишете постоянния си адрес в България точно както е написан в личната Ви карта (със запетайки, точки, тирета и празни места). При изписване името на улицата не използвайте съкращения, например ул.“Георги Сава Раковски“, ул“Генерал Сава Матурков“. Това е най-чувствителният текст за въвеждане, за да бъде заявлението успешно прието от системата. В противен случай излиза съобщение за грешка „Адресът не съвпада с данните от Национална база данни „Население“. Посочването на адреса на пребиване в Австрия не е задължително. 

Слд подаване на заявлението, проверете дали то е потвърдено ТУК

Срокът за подаване на заявленията за гласуване извън страната е до 11 октомври 2016 г. включително, като за заявленията, които се подават по електронен път, срокът е 24,00 ч. българско време.

Ситуацията в Австрия към момента (27.09.2016, 10.00 ч.)

Досега за гласуване в Австрия са подадени общо 360 заявления. Във Виена автоматично ще бъдат отварени четири секции – две секции в сградата на Търговското представителство на Rechte Wienzeile 13 и две секции в БКИ“Дом Витгенщайн, Parkgasse 18. Сигурно е и разкриването на една секция в Инсбрук, за която са събрaни необходимите 60 заявления. Шанс да за изборна секция имат сънародниците ни в Блуденц (27), Линц (28), Брегенц (13), Грац (38), Залцбург (37) и Клагенфурт (8), затова е важно е да се подават заявления за тези градове.

Данни на ЦИК за събирането на заявления в Австрия:

Австрия (360)

  • Bludenz (27)
  • Innsbruck (64)
  • Linz (28)
  • Брегенц (13)
  • Български културен институт „Дом Витгенщайн“, Parkgasse 18, 1030 Виена, Австрия (10)
  • Виена (П) (68)
  • Виена (ПП) (66)
  • Грац (38)
  • Залцбург (38)
  • Клагенфурт (8)

__________________

Още по темата:

Заявление за изборни секции в чужбина 2016 – жест на българска солидарност и други тайни

Българите в чужбина вече могат да подават заявление за гласуване на изборите за президент

Набират се кандидатури за членове на секционните комисии в Австрия за изборите на 6 ноември 2016

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации