4.6 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАтелие Adselini отваря врати за занимания с деца и възрастни

Ателие Adselini отваря врати за занимания с деца и възрастни

-- Реклама --

Художничката Адриана Гълъбова предлага уъркшопове по живопис и керамика 

czobor_aussen
Ателие Adselini се помещава в старинното пале Леехауз, строено от финансовия министър на императрица Мария Терезия


raboten-kat1Просторното помещение на приземния етаж в пале Леехауз още носи дъха на прясна боя. След големия ремонт всичко в него е ново, но атмосферата на строената през 1750 г от финансовия съветник на Мария Терезия сграда е съхранена. В единия край е стативът на художничката Адриана Гълъбова, а по-голямата част от салона е отделена за децата. Бои, четки, цветни листа, лепило, ножици са прилежно подредени в кутии. Готова е и глината, от която малчуганите ще се учат да извайват красиви предмети. В отделно помещение е и пещта, в която ще се пекат готовите произведения, за да станат напълно готови.

Ателието отваря врати на 22 септември. Програмата за децата вече е готова – всеки ден от понеделник до събота ги очакват различни творчески предизвикателства и изненади. Възрастните с интерес към изкуството също могат да се пробват да нарисуват картина или да моделират красиво бижу.


„Най-после сбъднах мечтата си!”, щастлива е Адриана Гълъбова, а вълнението й се усеща и в начина, по който търси място на красивите керамични чинии по перваза на прозорците или нежно дооправя картините по стените. След години работа като реставратор, след редица успешни изложби във Виена, София, Лондон, тя решава да навлезе и в нова територия – заниманията с деца.

В ателието може да закупите или опитате сами да изработите красиви керамични бижута бижута
В ателието може да закупите или опитате сами да изработите красиви керамични бижута

„Вече се чувствам готова да предавам опита и знанията си и на най-малките любители на изкуството. Целта на уъркшоповете ми е не само да ги науча как да работят с четки и глина, но и да им разкажа за произхода на боите, за цветовете и магията на смесването им, за възможностите на различните материали.” Адриана залага на творческото вдъхновение и естественото любопитство на малчуганите и затова заниманията не са строго фиксирани, тоест не е нужно да се посетят десет последователни урока по керамика или живопис, например. „В понеделник ще показвам как се изработват колажи и декоративни картини, във вторник ще се занимаваме с цветове, декопаж, изработване на декорация за маса, във всеки следващ ден има различни теми. Така, ако детето има интерес, ще повтори заниманието си, но може и да реши да изпробва нещо ново. Концепцията ми е гъвкава и лесно се напасва спрямо времето и желанията на хлапетата”.

Разбира се, сезоните и наближаващите празници ще подсказват част от основните теми.
keramika1Адриана Гълъбова рисува с удоволствие, но керамиката също е нейна голяма слабост. „Глината е много благодатен материал – мека и пластична, тя се моделира с лекота в желаната форма, но в същото време е много капризна и изисква голямо търпение. Понякога един градус повече или по-малко при печенето може да повлияе на целия процес”, разкрива тайни от кухнята художничката. От глина тя прави практически всичко – от изящни бижута, пластики и елегантни украшения до мивка за баня и рамки за картина.

„Заниманията с керамично изкуство възпитават чувство за красота, обогатяват общата култура, развиват сръчността, поставят малките творци в артистична и неагресивна среда”, убедена е Адриана и вярва, че много децата ще се „запалят” по тоз вид творчество. Към него интерес прояват и възрастни, които искат сами да изработят подарък за близките си или имат желание да научат нещо ново, да избягат от забързаното ежедневие и да прекарат два часа в приятна креативна атмосфера.

В работната си тетрадка Адриана е записала и разработила много идеи за развитието на ателието. Сред тях е оранизирането на детски арт партита за рождени дни или други поводи. В творческата атмосфера на креативната работилница малчуганите ще могат едновременно да творят и да се забавляват. Майка на две пораснали вече дъщери, художничката знае и от личен опит как да задържи детското внимание, кои материали и теми са подходящи за съответната възраст и как да отключи любопитството и интереса към изкуството. Тя е убедена, че всяко дете е малък творец, но трябва да бъде насърчавано и мотивирано да опитва различни неща, да учи и да развива уменията си.

Atelier Adselini има потенциал да бъде притегателен център за всеки с интерес към изкуството. Ако сте близо до Хийтцинг, разходете се по Penzinger Straße. Цветните керамични предмети по прозорците на номер 66 със сигурност ще ви изкушат да надникнете и поне за малко да се потопите в цветния свят на Адриана Гълъбова.

sadowe1

 

Може да посетите Atelier Adselini на 22 и 30 септември 2016 по всяко време между 15 и 22 ч в рамките на Ден на отворените врати. Курсовете за деца и възрастни започват от 26 септември.

 

Адриана Гълъбова е родена през 1965 г. в Кюстендил. Завършва Национално училище по изящни изкуства „Илия Петров” в столицата. Дълги години се занимава с приложно изкуство към Задругата на майсторите в България. От 1994 г. живее и работи във Виена, където учи история на изкуството във Виенския университет.

Освен с живопис и керамика, Адриана Гълъбова се занимава с графичен и уеб дизайн.

_________________

Още по темата:

Адриана Гълъбова: Вдъхновявам се от българските шевици

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации