8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСлед решението на Конституционния съд предстоят нови президентски избори в Австрия

След решението на Конституционния съд предстоят нови президентски избори в Австрия

-- Реклама --

Конституционният съд отмени резултатите от балотажа и обяви провеждането на нови избори за президент

Rechtshof

Днес в 12 ч. Конституционният съд на Австрия обяви решението си относно повдигнатите от лидера на крайнодясната Партия на свободата Хайнц Кристиан Щрахе възражения по отношение на балотажа на президентските избори, проведени на 22 май 2016 г., на които независимият кандидат, подкрепян от Зелените, Александър Ван дер Белен спечели само с 31 000 гласа преднина пред кандидата на FPÖ Норберт Хофер. Съдът реши, че установените нарушения в 14 от общо 20 засегнати района са достатъчно сериозни и влияят на крайния резултат и затова касира избора изцяло.

Партията на свободата се възползва от правото си да обжалва изборните резултати и внесе в Конституционния съд обемна жалба, в която на повече от 100 страници бяха изброени регистрирани нарушения по време на провеждането на изборите и такива, свързани с броенето на гласовете. Най-много бяха възраженията, свързани с бюлетините, получени по пощата, които се оказаха и решаващи за крайния изборен резултат. След разпита на повече от 90 свидетели се оказа, че на много места тези бюлетини са отворени много по-рано от законоустановения срок.

Решението на Конституционния съд бе обявено публично като в мотивите си председателят на състава Герхард Холцингер наблегна, че това решение не е в полза на нито един от кандидатите. Неговата цел е да укрепи доверието на народа в независимостта на правната система и демокрацията в страната. В случая не са установени данни за манипулация или фалшифициране на изборите, а за допуснати процедурни нарушения, които засягат 77 926 гласа. Като се има предвид, че разликата между Хофер и Ван дер Белен бе едва 30 863 гласа, съдът приема, че тези нарушения са повлияли на крайния резултат и изборите трябва да бъдат касирани.

Тепърва предстои да се определи дата за новия избор, който ще се проведе най-вероятно през есента. Според решението на съда изборът ще се повтори на цялата територия на страната, а не както имаше вероятност, само в регионите, където бяха регистрирани нарушенията.

Тази ситуация е абсолютен прецедент в историята на Австрия. На 8 юли Александър ван дер Белен трябваше официално да встъпи в длъжност, а сега тази стъпка се отлага.

___________

Още по темата:

За първи път Австрия избра независим кандидат за президент

Австрия избра Ван дер Белен и Европа си отдъхна

Австрия: Зелена светлина за здравия разум

Австрия: Резултатът от драматичните президенстки избори все още не е ясен

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации