18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноСтихове, поетични импресии и критични есета бяха представени на сбирката на литературния...

Стихове, поетични импресии и критични есета бяха представени на сбирката на литературния клуб във Виена

-- Реклама --

P1170419

„Цяла седмица чакам сбирката ни. Тези разговори и дискусии за литературата са моите бягства от ежедневието”. С тези думи пристигаха повечето от членовете на литературния кръжок във Виена на поредното литературно четене. Този път по покана на посланик Елена Шекерлетова те се събраха в прохладната градина на резиденцията, за да чуят нови творби и да поговорят за творческите си търсения и планове. В началото на срещата посланик Елена Шекерлетова поздрави членовете на литературния клуб и им пожела много вдъхновение и творчески успехи. Тя сподели радостта си, че сред българите в Австрия има толкова много не само четящи, но и пишещи хора и сподели, че инициативи като литературния кръжок имат одухотворяващо и вдъхновяващо въздействие върху българската общност.

P1170413

Сред зеления декор на красивата градина свои творби този път представиха Рамона Шербан, Кристина Угринова и Константин Брадваров. Те бяха представени от председателя на Културно-просветната организация „Кирил и Методий” Бойчо Дамянов.

Рамона Шербан представя своите стихове снимка Меланж Булгарен
Рамона Шербан представя своите стихове
снимка Меланж Булгарен

Рамона Октавиян Шербан

Родена е в гр.Добрич и е израснала в Добричкото село Стожер.

Нейните първи участия в поетически конкурси започват в училище. Пише от 8 годишна възраст. Първа стъпка за участие в по-авторитетен конкурс прави през 2004 г. в Унгарския културен институт в София и е отличена с първа награда, а конкурсът е излъчен по Българската национална телевизия. Няколко дни по-късно е поканена в Дарик радио да прочете стихотворението, с което спечелва конкурса.

През 2005 г. участва в два конкурса в гр.Добрич – единият посветен на Петя Дубарова, а другият на Дора Габе.

На 9 г. спечелва 1-во място в конкурс за детска рисунка на тема,,Да спасим белите дробове на България“ в град София. След пристигането си в Австрия през 2008 година продължава да пише. Учи в БСОУ,,Христо Ботев“ в гр.Братислава и продължава да участва в литературни конкурси. През 2011 е наградена от българската посланичка в Словакия за участие в конкурса ,,Ако бях цар на тази земя“с грамота и книга, в която е публикувано стихотворението, с което участва. През 2012 г. е отличена с грамота за участие с есе и стихотворения в националния конкурс ,,Живеем в земята на Ботев“ проведен във Враца. Поканена е да рецитира стиховете за Ботев в словашката телевизия.

След завършване на средното си образование участва в конкурсите – ,,Белоцветни вишни“ през 2016, творбата ѝ е публикувана в алманаха и ,,Копнежи за растящо творчество“ където също е отличена.

Кристина Угринова чете пише стихове и импресии
Кристина Угринова чете пише стихове и импресии.

Кристина Угринова

Студентка е по публицистика и комуникации във Виенския университет и е сътрудник на блога на българите в Австрия „Меланж Булгарен“. Пише от момента, в който осъзнава каква магия се крие в написаното слово. Нейна страст е писането, мисленето и фотографията. Обича природата, предпочита дългите нощи, в които сладките приказки не спират, а чаша хубаво вино допълва задушевната атмосфера. Убедена е, че обикновено в малките часове от денонощието се случват поетическите чудеса. Не се води от литературните правила и норми, защото един текст трябва докосне, дори и да е непрофесионален. „Не съм поет, но смея да кажа, че съм поетически мислител“, казва тя. „Всеки от нас е поет, стига да може да борави с богатството на езика и да изразява чувствата си на бял лист хартия“. С нетърпение очакваме нейните стихове!

Освен поезия Кристина показа малка фотоизложба от нейни снимки, която спечели ласкавите отзиви на присъстващите.

P1170429

 

Константин Брадваров
Константин Брадваров

Константин Брадваров

Журналист, от 1975 г.живее в Австрия. Работил е като редактор в органа на „Българската социалдемократическа партия“, вестник „Свободен народ“ – Виена. Бил е отговорен редактор за програмни анализи на радио „Свободна Европа“ – Мюнхен, „Дойче Веле“ – Кьолн и „Гласът на Америка“ – Вашингтон, както и радио кореспондент на културната секция на „ББС“ – Лондон.

Член на организациите „Свободна Преса“ – Мюнхен и „Европейски съюз на журналистите в изгнание“ – Париж. Член-кореспондент на „Амнести Интернешънъл“ и „Хелзинки Уоч“ – Виена. Председател на „Българската лига за правата на човека“ (БЛПЧ) и отговорен редактор на бюлетина и на интернет-страницата на Лигата. Член-кореспондент на „Съюза на българските журналисти“. Дългогодишен редактор и автор на поредицата „Без грим“ във вестник „Свободен Народ“. Посредством агенция „Ройтер“ негови статии са публикувани в американските вестници „Ню Йорк Херолд Трибюн“ и „Уошингтън Пост“. Има публикации и в алманаха на „Хелсинки Уоч“ – „В защита на човешките права“. Неговите есета намират място в списанието на СБЖ „Черно и Бяло“ и в журналистическата интернет-страница „Фрог БГ“.

На сбирката на литературния кръжок прочете есето „За синеасти“ (критически размисли относно съвременното световно киноизкуство) и „Феноменалната памет“, очерк, в който разказва за срещата му през 80-те години с един необикновен българин в Мюнхен.

Фотоизложбата на Кристина Угринова веднага привлече вниманието на присъстващите
Фотоизложбата на Кристина Угринова веднага привлече вниманието на присъстващите

След литературното представяне на авторите присъстващите имаха възможност в непринудена атмосфера да обменят мисли за литературата и изкуството, за нови творчески проекти и планове. Поетесата Катя Кремезер, която току-що се бе върнала от поредното представяне на новата си книга „Обичам те, любов“ в България, сподели с присъстващите си най-новото си стихотворение, посветено на морето и любовта.

P1170426
Поетесата Катя Кремзер разговаря с ръководителя на певческия хор Георги Николов

В края на срещата Бойчо Дамянов сподели новите идеи на Културно-просветната организация за създаването на театрално студио под ръководството на актрисата Лина Гладийска и певчески хор с ръководител Георги Николов (очаквайте подробна информация за тези инициативи).

За любителите на литературата Меланж Булгарен допълнително ще публикува творби на представените автори.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации