10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияЕлица Георгиева, организатор на Празника на розата: Длъжни сме да съхраняваме ...

Елица Георгиева, организатор на Празника на розата: Длъжни сме да съхраняваме духовното си наследство, за да я има нашата България!

-- Реклама --

С песни и танци българите в Австрия показаха, че и на хиляда километра от дома, тачат родните традиции 

Текст арх.Елица Георгиева, автор на идеята и концепцията на Празника на розата и организатор на събитието

Picture1

В края на май за трета поредна година представители на българската общност в Австрия се събрахме, за да  отпразнуваме, станалия вече традиция, празник на Българската  роза. Името на този своебразен събор на сънародниците не е случайно – розата е символ на родината ни и олицетворява нейната красота. Скъпи гости на събитието бяха Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия, Вернер Фридъл, кмет на община Цурндорф, Петер Шер, изпълнителен директор на комплекс Фридрихсхоф. Убедени сме, че прекрасната цел, която сме си поставили – опазване на българските традиции и популяризиране на родната култура извън границата на България, допринася за съхраняването на  българската духовност и идентичност в чужбина.

Посланик Елена Шекерлетова произнесе сърдечно приветствие, в което с  радост отчете, че „пожеланието „празникът на Българската роза“ да стане традиция, е вече реалност.“ Тя прочете и поздравителния адрес на Държавната агенция за българите в чужбина до организаторите и участниците на третия Български събор в Австрия.

Picture2

Като инициатор и организатор на събитието искам специално да благодаря на   Н. Пр. Елена Шекерлетова, на Държавната агенция за българите в чужбина , на г-жа Коянка Димитрова, на сдружение „Български ритми“ и на всички  участници в  празника, които ни уважиха с присъствието и спомогнаха посланието ни „Да запазим България не само в сърцата“ да докосне повече хора.

Празничната програма започна с изпълнение на тъпани и продължи с танца на кукерска група към сдружение „БГ Ритми“ с художествен ръководител Пеньо Стефанов. Кукерите впечатлиха гостите с новите си професионално изработени костюми, дошли от сърцето на Тракия. Със съдействието на ръководителя на стралджанската кукерска гилдия  Андон Андонов от 500 хлопки са избрани 50-те най-добри като звук и съчетание.

Picture4

Тази година българската песен бе кралицата на празника.

Светът открива магията на българската фолклорна музика в края на 70-те години на ХХ век, когато „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска полита в космоса. През годините от мотиви от българската фолклорна музика се вдъхновяват музиканти и композитори като Найджъл Кенеди, Вангелис, Горан Брегович, Кейт Буш, Стан Колев, Ванеса Мeй. В много чуждестранни филми и холивудки продукци като „Аватар“, „Троя“, „Ксена“, „Смъртта на Леонидас“ звучи българска музика. Някои от тези музикални произведения радваха присъстващите в минутите  преди официалното откриване на празника.

Picture5

Тъй като деня беше посветен на българската песен, събитието се проведe  на открито, защото стените на залата нямаше да устоят на гласовитите гости на събитието. Първият програмен блок започна  с изпълнението на нашата гостенка от България Кристияна Иванова, солистка на детски хор Хасково с много изяви и награди. С нея бяха и майка й и сестра й – Бонка и Петя Иванови, чиито гласове също очароваха публиката.

Първото общо хоро бе поведено от детската група към сдружение „Български ритми“.

Picture3

Между програмните блокове публиката имаше възможност  да разгледа щандовете, да похапне или да потанцува кръшни български хора. Тази година в двора на художниците се представиха: Кафе – Галерия „Гама“, Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ , ROSA- магазин за български продукти, Арония, SMD Trade Company (български вина) , Rosemarie Kosmetik,  Рестoрант „Сезони“,  био продукти от Бургенланд.

Picture7

В следващия програмен блок Петя Димитрова очарова публиката с чудесните български песни, които представи. Петя е от Ботевград, гост от България, само на 9 години  и  тази година е наградена  със златен медал на XVI Национален детски фолклорен конкурс “ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ“ гр. Стара Загора. Тя е бивша ученичка на диригeнта и композитора Стоян Димитров, който също все участие в празника.

В последния музикален блок участваше  най-малкият изпълнител, ученик отскоро на г-н Димитров. Александър Табаков  е самo на 5 годинки и  имаше настроение да  ни изпee  любимите си песни благодарение на подкрепата на мама.

Хора към ЦАСД под диригентството на Стоян Димитров, се представи с акапелно изпълнение на родопска песен. „Къде си вярна ти любов народна“ беше последната програмна песен, която публиката запя заедно с хоровите изпълнители. След приключване на предварително подготвената програма, гостите имаха възможност да чуят и други изпълнения на певците.

Красотата на родните  носии, закичените китки в косите на българките, гласовете на талантливите ни деца впeчатляват и вълнуват не само нас.  Да се гордeeм, че сме българи не е достатъчно! Длъжни сме да предаваме традициите си на поколенията! Длъжни сме да съхраняваме  духовното си наследство, за да я има нашата България!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации