14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноЕдно отхвърлено ветото или късогледото твърдоглавство на българските депутати

Едно отхвърлено ветото или късогледото твърдоглавство на българските депутати

-- Реклама --

Със 135 гласа „за“, 27 „против“,  и 3-ма „въздържали се“  парламентът отхвърли ветото на президента по текстовете от Изборния кодекс, които налагат ограничения за гласуването в чужбина

Veto

Текст Мария Колева

За текстовете и против ветото гласуваха ГЕРБ, част от РБ, ПФ БДЦ и „Атака“. Засега правителството е спасено.

Възмутените сме много, но всъщност изненаданите са малко. Едва ли някой сериозно се е надявал, че точно този парламент в тази си конфигурация и разделение на интереси ще може да погледне малко по-далеч от тяснопартийните си моментни интереси.

Президентът, както обеща пред българи във Виена, наложи вето над текстовете в Изборния кодекс, ограничаващи правото на гласуване на българите в чужбина. С този си акт държавният глава даде възможност на законотворците да прояват национална отговорност и покажат някаква мъдрост по отношение на тези, които са ги изпратили в парламента. Уви, мъдрост не видяхме. Но се нагледахме на твърдоглаво праволинейно поведение, на ограничено и дребнаво мислене и на пълна липса на елементарна правна, езикова и всякаква култура от страна на народните избраници.

Слаба режисура и още по-слаб сценарий са характерните белези на всяко политическо шоу, с което този парламент се опитва да ни отвлича вниманието. Дали ще бъде къмпингуване на плажа, турско робство или електронно гласуване – винаги се получава бляскава какафония от крещящи недоразбрали се депутати, които дори не знаят за какво гласуват.

Обидни са не само решенията, но и начинът, по който се вземат. Нека си припомним какво каза президентът в предаването „Панорама” миналата седмица на въпрос на Бойко Василев как ще се чувства, ако същите тези народни представители гласуват срещу президентското вето, отхвърлят го и малко след това приемат повечето от направените предложения. „Каква тук обида и каква тук личност има някакво значение изобщо? Става въпрос за нещо много по-дълбоко и много по-важно. Не става въпрос за личности, не става въпрос за междуличностни отношения. Става въпрос за начина, по който функционира нашата демокрация, става въпрос за конституционната уредба на страната. Ето, вижте колко показателен е точно този сценарий, който вие посочвате. Много е показателен. Вето, което е наложено с ясни аргументи по конкретни текстове. Нещо повече – аз посочих и доброто в този Изборен кодекс. Приветствам, например, разширяването на възможностите и въвеждането на експериментално електронно гласуване от 2018 година. Но посочих проблем, наложих вето с ясни аргументи по конкретен текст. Какво се получава в отговор? Инат, отговор на всяка цена, лично този срещу онзи. Не е такъв духът на българската Конституция. Тя казва много ясно, че държавният глава, когато наложи вето, той дава шанс на народните представители да подобрят, да изменят конкретни текстове в законодателството. Ако се действа по този начин на инат, на всяка цена, ще гласуваме ветото, а след това ще вкараме някакви нови текстове, различни, в парламента, за мен изводът е само един – тези народни представители, които действат по този начин, се отклоняват от духа на Конституцията и от начина, по който тя ни кара да действаме.”

Точно това се случва в момента. Парламентът отхвърли на инат ветото на президента и запретна ръкави да направи някои промени в Кодекса. Така вече е ясно, че ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок са постигнали споразумение относно гласуването в чужбина, според което във всички държави ще могат да се отварят до 35 секции. Такъв брой секции ще може да се откриват без ограничения – както в държави от ЕС, така и извън ЕС. Няма да има ограничения и според това дали България има дипломатическо представителство в съответния град. Допълнителни секции ще могат да се откриват при наличие на 60 заявления, а не на 100, както е записано в последните поправки на кодекса.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света. Това се казва в позиция на държавния глава, разпространена от прессекретариата му след като по-рано днес парламента преодоля ветото му.

Като гледам какви са хора в парламента, страх ме е да си мисля за избори. Защото най-страшното в един момент може да се окаже не невъзможността да гласуваме, а за кого да гласуваме. Липсата на адекватни, смислени и разумни алтернативи е наистина плашеща. Когато нямаме достаъчно демократи, трудно ще градим работеща демокрация.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации