10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияТрадиционно честване на 24 май в Микулчице, Чехия

Традиционно честване на 24 май в Микулчице, Чехия

-- Реклама --
Mikulchica1
Паметникът на св.св.Кирил и Методий в Микулчице снимка Асоциация на българските сдружения в Република Чехия

И тази година българите в Чехия и съседните държави ще се съберат на традиционния български събор пред паметника на Св.св.Кирил и Методий в Микулчице. Събитието се организира от Асоциацията на българските сдружения в Република Чехия (законен наследник на Българската-културно-просветна организация) и ще бъде посветено на 1335-годишнината от създаването на българската държава и 165 години от първото честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. От Асоциацията канят всички българи да се присъединят към тържеството, което ще се проведе на 21 май 2016 г.

Всяка година през месец май, макар и за броени мигове, „столица” на българската държава на духа става Микулчице. Това историческо славянско селище е интересно с множеството археологически открития и вълнуващи находки от времето на Велика Моравия и със спомена за делото на Св. Методий. През последните десетилетия в резултат на продължителни археологически разкопки чешките учени успяват да локализират и идентифицират цял един град от времето на Моравската мисия на Светите братя. Множеството големи базилики, наличието на владетелски сгради и мащабите на строителството на тогавашния църковен комплекс довеждат изследователите до становището, че е твърде вероятно именно в Микулчице да се е намирала архиепископската катедрала и резиденция на Св. Методий, а следователно и там би следвало да се търси неговия гроб. Автор на хипотезата е чешкият археолог проф. Зденек Кланица, а неговите заключения са приети от редица авторитетни учени.

Науката и до днес не е доказала категорично къде е гробът на Св. Методий, възможно е и никога да не успее да го направи, но за българите Микулчице отдавна се е превърнало в духовен символ на самоопределение, на съкровена почит към делото на славянските просветители. През 1982 г. Културно-просветният клуб в Бърно поставя в Микулчице паметна плоча и така поставя началото на поклоненията пред паметта на Славянските просветители. През 2009 г по инициатива на Българската културно-просветна организация в Чехия (сега Асоциация на българските сдружения в ЧР) и с финансовата подкрепа на българската държава, в Микулчице е издигнат паметник на Светите братя Кирил и Методий.

На 21 май ние отново ще бъдем в Микулчице – за поклон пред Първоучителите.

Кога: 21 май 2016 г. от 11.30 ч.

Къде: Микулчице, Чехия

SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH, národní kulturní památka

Mikulčice 738 – Valy 696 19 Brno, Czech Republic

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации