6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарски народни танци и мартеници на фестивала "Забравени светове: Културен диалог" във...

Български народни танци и мартеници на фестивала „Забравени светове: Културен диалог“ във Виена

-- Реклама --

Руското културно дружество със съдействието на Община Виена представи на Карлсплац традиционния празник Масленица

pendari (600 x 337)

Традиции и обичаи от различни държави, свързани с пролетта и Великден бяха представени на Карлсплац през изминалия уикенд. Инициативата е на Руското културно дружество във Виена, а сред гостите бяха и българската фолклорна група „Пендари“ и деца от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“.

DSC_0282es

Специално за Меланж Булгарен Наталия Лагурева, председател на Руското културно дружеството във Виена обясни значението на Масленица като празник и обичай в Русия. „Масленица, или началото на Сирни заговезни в България, руснаците наричат последната неделя преди Велики пости. Всеки ден от седмицата имал своето название и своите обреди. Но главен атрибут на този празник винаги са били блините (палачинките) като символ на слънцето и настъпващата пролет. Тази странна традиция се е запазила и през последните години се възражда. Тя води своето начало от древнославянските традиции по посрещане на пролетта“.

Учителките Сълзица Громан и Анета Геранлиева заедно със своите възпитаници показаха как се изработват мартеници
Учителките Сълзица Громан и Анета Геранлиева заедно със своите възпитаници показаха как се изработват мартеници

Гостите на празника се радваха на пищни руски танци, опитаха блини и разгледаха фотоизложбата „Забравени светове“. Особено завладяващи бяха трите танца, представени от група „Пендари“. „Поканихме нашите български приятели, за да отпразнуваме заедно в неделя, на 13-и март на Карлсплац изпращането на зимата с руски блини и български мартеници и с вашите невероятни, запалващи сърцата колоритни народни танци. Поканихме и българските деца да покажат на децата и възрастните от публиката своите умения как се правят мартеници“, обясни Наталия Лагурева.

Бойчо Дамянов, председател на БКПО "Кирил и Методий" обяснява историята и символиката на българските мартеници
Бойчо Дамянов, председател на БКПО „Кирил и Методий“ обяснява историята и символиката на българските мартеници

Вече три години руското културно дружество си сътрудничи с Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ и кани български гости на своите събития. Ученици от българското училище във Виена под ръководството на Сълзица Громан и Анета Геранлиева показаха на присъстващите как се изработват мартеници, а Бойчо Дамянов, председател на БКПО обясни тяхната символиката и история.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации