5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияШьонбрун вече не е непознат

Шьонбрун вече не е непознат

-- Реклама --

Повече от 50 човека се присъединиха към разходката с екскурзовод на български из двореца Шьонбрун

wien_schoenbrunn2

От къде идва името Шьонбрун? Кой е живял в лятната резиденция на Хабсбургите? Що за човек е бил император Франц Йозеф? Как е миела косата си императрица Сиси? В коя зала е бил концертът на 6-годишния Моцарт пред Мария Терезия? Отговорите на тези и още много други интереси въпроси, свързани с бароковия дворец Шьонбрун потърсихме в късния неделен следобяд заедно с екскурзоводката Диана Пиперова.

Както винаги, вещо и с вдъхновено, тя преведе многобройната българска група през личните покои на императорското семейство, през официалните церемониални и бални зали. Специално внимание бе отделено на личността на Франц Йозеф, тъй като тази година се навършват 100 години от смъртта му. Разказът за отношенията му с любимата Сиси, с децата, с прислугата, с хората от народа очертаха един много човешки образ на този дълго управлявал император.

Участниците в разходката научиха и тайни от ежедневния живот в двореца – как са се палели камините, как са се гасели свещите, как са се представяли гостите пред императора в залата за приеми. Тъй като бяхме избрали Grand Tour, имахме възможността да минем през няколко ъглълови кабинета, през личните покои на императора и стаята за тайни преговори на Мария Терезия.

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички свои любознателни приятели, които отново откликнаха на инициативата „Непознатата Виена“. Надяваме се, че разходката е била приятна и полезна, че е обогатила познанията Ви за историята на Австрия и живота в императорския двор. Още по-хубаво би било, ако сте завързали и нови познанства. Благодарим сърдечно и на Диана Пиперова, която подробно и вдъхновено ни запозна с богатствата на двореца и съдбата на неговите обитатели.

Поради изключително големия интерес към посещението на двореца Шьонбрун, Диана Пиперова предлага и втора дата: 13 март 2016 г. от 10.30 ч. За повече подробности, желаещите могат да се свържат директно с нея на имейл diana.piperova@gmx.net или на телефон 06505311792

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации