7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Строителният предприемач Рихард Лугнер ще се кандидатира за президент

Австрия: Строителният предприемач Рихард Лугнер ще се кандидатира за президент

-- Реклама --
Рихард Люгнер снимка APA/HERBERT NEUBAUER
Рихард Лугнер
снимка APA/HERBERT NEUBAUER

След като още в края на януари заяви желание да се включи в битката за президенсткия пост, днес строителният предприемач Рихард Лугнер най-после обяви своето решение. Това ще бъде вторият опит на известния със светските си изяви бизнесмен да се пребори за престижното място след като на президенстките избори през 1998 г. спечели 9,91% от гласовете. Този път той ще има на своя страна и подкрепата на младата си съпруга Кати. За да се  регистрира официално в кампанията, до 18 март Лугнер трябва да събере 6 000 подписа от гласоподавателите. Повече детайли за бъдещета му кампания той ще представи на специална пресконференция утре, съобщава АПА.

Още в края на януари в YouTube се появи видео, в което Рихард Лугнер и съпругата му Кати заявяват претенциите си към президентския пост. До момента то е гледано повече от 520 000 пъти.

Решаващ за решението на 83-годишния Лугнер е бил резултатът от допитване на Humanisntitut, според който строителният бос би спечелил около 10% или само с три пункта по-малко от кандидата на консервативната Народна партия (ÖVP) Андреас Кол и пет пункта след независимата кандидатка Имгард Грис. Според това изследване най-голям процент – 27% в момента получава независимият кандидат и бивш говорител на Зелените Александър Ван дер Белен, следван от Рудолф Хундсдорфер (SPÖ) с 18% и Норберт Хофер (FPÖ) със 17%.

Изборите за нов президент на Австрия ще се проведат на24 април 2016 г. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи повече от половината валидно подадени гласове. При сегашната ситуация това е почти невъзможно, прогнозират експерти, което ще наложи провеждането на балотаж на 22 май 2016 г.

_____________

Още по темата:

Австрия: Кандидатите за президенсткия пост се увеличават

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации