10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена в сезона на баловете

Виена в сезона на баловете

-- Реклама --

wienerball

Не случайно чужденците се шегуват, че виенчани имат и пети сезон – този на баловете. Той започва на 11 ноември и завършва с началото на великденските пости според католическия календар. В този отрязък от време се провеждат около 450 бала като почти всяка професионална гилдия има своя по-голям или по-малък дял в тази бройка. Сезонът вече започна с бала на Червения кръст  и бала на Хора на виенските момчета (16-и януари), който е първи в петвековната история на хора. Следват тържествата на ловците, лекарите, адвокатите…

Празненства с танци са се провеждали още през 1814/5 г. в двореца Хофбург. С откриването на Виенската опера през 1869 г. те се пренасят в новата сграда.  Първият истински „виенски бал”  там се провежда на  26 януари 1935 г. и оттогава до днес това събитие се състои винаги в последния четвъртък на Фашинг (карнавалния сезон) преди началото на Великденските пости по католическия календар. По време на Втората световна война такива тържества не се провеждат, но скоро след обявяване независимостта на Австрия и възстановяването на сградата на Операта от бомбардировките, на 9 февруари 1956 Втората австрийска република отново празнува с танци. През 1991 г. балът е отменен заради войната в Персийския залив.

Моменти от Бала на Виенската филхармония
Моменти от Бала на Виенската филхармония

Сред популярните балове с дълга история и вълнуваща атмосфера  е този на собствениците на кафенета. На него се събират над 6 000 души, а най-издръжливите от тях завършват вечерта в прочутото кафе „Ландтман”. Въпреки че то е съвсем близо до императорския дворец, където се провежда балът, гостите изминават разстоянието задължително с файтон.

Балът на Виенската филхармония ще се проведе в Музикферайн на 21 януари. Гостите могат да видят музикантите от световноизвестния оркестър с инструментите им само в началото, защото след това и те се впускат във вихъра на танца.

Моменти от Бала на сладкарите
Моменти от Бала на сладкарите

Особено забавен е Бонбоненият бал, който тази година ще бъде на пети февруари в Концертхауз. Той датира още от 1949 г., а сред най-веселите моменти е избирането на „мис Бонбон”. По традиция нейното тегло се измерва в класически вафлички „Манер”.

Залата, в която се провежда Балът на цветята винаги е красиво декорирана от флористи
Залата, в която се провежда Балът на цветята винаги е красиво декорирана от флористи

И тази година Ратхауз ще бъде домакин на Бала на цветята и по този повод служителите на местната служба по озеленяване декорират сградата със стотици цветя. В Кметството се провежда и Балът а науката, събиращ изследователи от цял свят.

Към края на балния сезон на 4-и февруари ще се проведе и легендарният Бал на Операта. Балът на баловете събира звезди от цял свят и се открива с реч на австрийския президент, химна и фанфари. Първи на дансига излизат 186 двойки дебютанти като момичетата са задължително с бели рокли и дълги бели ръкавици, а момчетата с черни фракове и се завъртат в ритъма на виенския валс. Той е четири пъти по-бърз от класическия валс и е нужно много умение и тренировка, за да се усвои. Сред атракциите на събитието е и австрийският милионер Рихард Люгнер, който кани като гост-звезда в ложата си някоя световна знаменитост. Тази година актрисата Брук Шийлдс ще придружава строителния предприемач.

__________-

Още по темата:

Валс в Операта

Всичко е валс

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации